Juan Gaido a identificat cauza eşecului revoluţiei împotriva regimului Maduro

-


Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido a susţinut într-un interviu acordat agenţiei AFP că unele persoane care se declaraseră gata să îi urmeze apelul la revoltă militară marţea trecută împotriva preşedintelui Nicolas Maduro „nu s-au ţinut de cuvânt”, deşi schimbarea este „extrem de aproape” în Venezuela.

 

„Unele persoane nu s-au ţinut de cuvânt. Acest lucru nu înseamnă că nu o vor face în curând. Este evident că astăzi nemulţumirea este generalizată, iar forţele armate nu fac excepţie. Au loc discuţii cu responsabili civili şi militari”, a explicat Juan Guaido în legătură cu acest apel lansat la 30 aprilie în zori în apropiere de o bază militară la Caracas, tentativa de revoltă eşuând în cele din urmă în cursul zilei.

Potrivit acestuia, forţele armate şi angajaţii din sectorul public trebuie să îşi depăşească frică şi să treacă de partea revoluţiei în contextul în care criza statului venezuelean se acutizează.

„Sunt foarte optimist că suntem foarte aproape de schimbare în Venezuela. Am construit o majoritate. Am făcut tot ce ţine de noi ca cetăţeni. Acum, forţele armate şi unii angajaţi (din sectorul public) sunt cei care trebuie să îşi depăşească frica”, a adăugat liderul opoziţiei anti-Maduro de la Caracas.

Guaido a apărut marţea trecută într-o înregistrare video realizată în apropiere de baza militară La Carlota, alături de opozantul Leopoldo Lopez. El a revendicat sprijinul unui grup de soldaţi solidarizaţi rebeliunii împotriva lui Nicolas Maduro şi a făcut apel la forţele armate, pilon al sistemului politic şi economic în Venezuela, să i se alăture.

În schimb, armata nu i-a urmat apelul la revoltă, deşi acesta a declanşat ample manifestaţii în întreaga ţară marţea şi miercurea trecută.

La rândul său,  Nicolas Maduro a afirmat că această „ambuscadă pucistă” a fost dejucată şi a promis să îi pedepsească pe „trădători”. De asemenea, acest l-a mai acuzat pe Juan Guaido că vrea să organizeze „o lovitură de stat” cu ajutorul SUA.

Citeşte şi:

Poroșenko, reaudiat în dosarul protestelor Euromaidan de Procuratura Generală a Ucrainei

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.