Judecătorii și procurorii polonezi, în stradă pentru libertatea justiției

-


Sute de judecători şi procurori din Polonia au participat sâmbătă, la Varşovia, la un marş în tăcere pentru apărarea independenţei justiţiei, scrie thenews.pl, potrivit Agerpres.

”Marşul celor o mie de robe” a început în faţa Curţii Supreme din capitala poloneză. Magistraţi din Polonia şi din alte ţări europene s-au întâlnit pentru a mărşălui până la sediul parlamentului din Varşovia.

În decembrie, în mai multe oraşe din Polonia au avut loc proteste împotriva schimbărilor planificate de guvernul condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS). La Varşovia, demonstranţii, printre care fostul preşedinte polonez Bronisław Komorowski, s-au strâns în apropierea clădirii parlamentului.

Protestele au avut loc sub sloganul „Astăzi judecătorii – mâine voi” şi au fost organizate de mai multe asociaţii profesionale ale magistraţilor şi de Fundaţia Helsinki pentru Drepturile Omului. Potrivit proiectului de lege prezentat de parlamentarii PiS, judecătorii ar putea fi penalizaţi pentru contestarea celor care au fost numiţi pe posturile lor după ce Partidul Lege şi Justiţie a preluat puterea şi pentru comportament etichetat drept ”politic”.

PiS, care a ajuns la putere la finalul lui 2015 şi a obţinut un nou mandat în octombrie anul trecut, a susţinut că schimbările respective sunt necesare pentru a reforma un sistem judiciar ineficient şi uneori corupt, dominat de magistraţi din timpul fostului regim comunist.

Vasta reformă a sistemului judiciar polonez, demarată în 2015 de PiS, este considerată de Bruxelles şi de opoziţia poloneză o încercare de subordonare a justiţiei de către politic.

Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement pe această temă şi a activat de asemenea articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate duce la pierderea dreptului de vot în Consiliul Uniunii Europene, sancţiune ce necesită însă unanimitate din partea tuturor celorlalte state membre ale UE.

Citește și:

Cât de performantă este tehnica militară a Rusiei?


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.