Khashoggi și Războiul Stelelor

-


Oare ce i s-o fi întâmplat președintelui Trump acum câteva săptămâni, într-un senin sfârșit de săptămână al lunii octombrie, de s-a hotărât brusc să retragă SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare?

La urma urmei, oamenii de vârsta dumnealui, fie ei și președinți, ba cu atât mai mult cu cât sunt și miliardari, au tot soiul de tabieturi de weekend, mai puțin din acelea de a se ocupa de raza de acțiune a rachetelor militare.

Să nu fi găsit în sâmbăta cu pricina Trump, mare pasionat de golf, un teren pe măsura gusturilor sale? Să nu fi aflat cel mai puternic om de pe pământ măcar o nouă Stormy Daniels la care să lucreze în zilele sale nelucrătoare?

Sau oare anunțul care a monopolizat extrem de rapid atenția presei internaționale a venit pentru că, în fix aceeași zi, Arabia Saudită recunoștea că l-a ucis pe Jamal Khashoggi?

Evident, retragerea SUA din tratat fusesese cel puțin gândită cu ceva timp înainte. Şi până la urmă, Trump are dreptate: rușii se joacă cu tot soiul de arme a căror rază încalcă flagrant acest tratat – a venit vremea ca americanii să acționeze ca atare. Anunțul oficial al retragerii americane a întârziat însă să apară și nu este clar dacă ceea ce s-a întâmplat a fost o strategie deșteaptă de PR (să avem pregătite niște materiale ,,beton” cu care să deviem atenția opiniei publice dacă intrăm într-o belea) sau pur și simplu a fost o combinație între inteligența și disperarea lui Trump.

Având în vedere spontaneitatea președintelui american și modul său ofensiv de a face ,,business”, cel mai probabil ideea anunțului retragerii SUA din tratat a fost ideea sa. Și a fost una strălucită: a deturnat brusc atenția întregii planete de la propoziția ,,nu e frumos să închizi ochii când un stat ucide un om într-un oficiu diplomatic”.

De notat și modul perfect de prezentare a momelii pentru jurnaliști – adică a platingului, cum se spune în emisiunile pentru gurmanzi. Departe de a fi crispat (ar fi avut toate motivele), președintele Trump a lansat anunțul în cel mai lejer mod cu putință, la scara avionului prezidential, într-o escală aparent banală dintr-una din vizitele sale prin SUA. Vicleșug de politician. Ne amintim de Băsescul nostru, la începuturile carierei sale de președinte, cărând duminicile cărucioare prin Selgros și exclamând la întâlnirea cu reporterii: ,,Nici aici nu mă lăsați? Hăhăhă! Fie, hai s-o v-o zic și p-aia cu….” Și astfel apărea o interesată/interesantă informație de presă.

Desigur, rămâne de văzut și care vor fi repercursiunile la nivel internațional ale retragerii SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. În ciuda multor analiști care au tratat această acțiune pe un ton apocaliptic, cel mai probabil efectele vor fi minore din două motive: tehnic și politic. Din punct de vedere tehnic, atât SUA, cât și Rusia, cu simple updatări de soft, pot crește raza de acțiune a unor arme ce în prezent sunt acceptate de Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

Nu ar fi de mirare ca aceste softuri să existe deja și să fie utilizate în primele ore ale izbucnirii unui război, atunci când știm cu toţii ce valoare mai au tratatele. Pentru numeroase alte sisteme de armament rusești și americane, pentru creșterea razei de acțiune, este suficientă o modernizare a sistemelor de propulsie sau pur și simplu înlocuirea lor într-un viitor apropiat cu alte motoare mai performante.

Din punct de vedere politic, situația este şi mai explicită: tratatul a fost semnat între Rusia și SUA, ingnorând la vremea respectivă (1987) China și alte state care în ziua de azi au arsenale de rachete ce încalcă deja Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare în mod manelistic: fără număr.

Nu trebuie uitat nici faptul că prin decizia lui Trump se revine cumva la regulile de joc specifice Războiului Rece, SUA punând cu această acțiune a sa mult mai multă presiune pe Rusia. Să fi simțit Trump agravarea problemelor economice ale Rusiei și să încerce să împingă acest stat spre un destul de costisitor Război al Stelelor (cum era supranumita Inițiativa Strategică de Apărare a lui Ronald Reagan) la scara redusa, care să găureascăa însă serios bugetul Moscovei? Căci până una-alta, pe lângă updatarile și modernizările specificate mai sus, SUA va da evident drumul pe piață și la mijloace noi de armament, foarte sofisticate și scumpe, Rusia, vrând-nevrând, trebuind să le dea replica. Iar această replică va costa.

Dacă această ultimă ipoteza este adevărată, este posibil și ca ieșirea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare să fie doar un preludiu al unei acțiuni și mai mari, cum ar fi de exemplu neprelungirea Tratatului New Start care expiră în februarie 2021, și care se referă la limitarea numărului de rachete balistice intercontinentale?

Dacă americanii nu vor prelungi acest tratat, ba mai mult, vor da drumul unui proiect inimaginabil de scump de proiectare și construcție în masă a unor noi tipuri de rachete balistice intercontinentale, va avea Moscova resursele economice necesare pentru a îi urma pe americani și totodată pentru a pune fiecărui rus pe masă o pâine? Și ce se va întâmpla cu Rusia dacă va rămâne fără pâini? Aceasta este întrebarea!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.