Khordad 15, o nouă armă revoluționară a Iranului, în regiunea Golfului Persic

-


Iranul a prezentat duminică un sistem de apărare antiaeriană capabil să lovească simultan şase ţinte, scrie Xinhua.

Sistemul, denumit Khordad 15, poate detecta avioane de luptă şi drone militare ostile de la o distanţă de 150 km, a afirmat ministrul iranian al apărării, Amir Hatami, la ceremonia de inaugurare. Astfel, noul sistem este capabil de asemenea să urmărească ţintele pe o distanţă de 120 km, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, Iranul lucrează în prezent la sisteme menite să contracareze rachete şi alte ameninţări aeriene.

Astfel, oficialul iranian a făcut aceste remarci în contextul în care relaţiile deja încordate dintre Washington şi Teheran s-au tensionat şi mai mult în ultima lună. Iranul a suspendat o parte din angajamentele asumate prin acordul nuclear din 2015, la un an după retragerea SUA din acest pact, în timp ce administraţia preşedintelui american Donald Trump a întărit sancţiunile economice la adresa Iranului.

Tot în luna mai, Pentagonul a trimis în regiune un portavion, o navă de război, bombardiere B-52 şi o baterie de rachete Patriot.

Preşedintele american Donald Trump a declarat la începutul lunii iunie că este dispus să reia negocierile cu Iranul. Totuşi, Statele Unite au impus vineri un nou set de sancţiuni, împotriva celui mai mare grup petrochimic din Iran, pentru susţinerea Corpul Gărzilor Revoluţionare iraniene.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

Statele Unite au decis retragerea din acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri din P5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) şi impunerea unui nou set de sancţiuni asupra Teheranului.

Citește și:

Esplanada din faţa Catedralei Notre-Dame va fi redeschisă publicului

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.