Kim Jong-un: viu sau mort?

-


Nu știm sigur ce s-a întâmplat în Coreea de Nord în ultimile săptămâni, însă ceva s-a întâmplat. Vineri, Jeong Kyeong-doo, ministrul Apărării din Coreea de Sud, afirmă că statul de la Nord a arătat recent o „creștere neobișnuită” a instrucției pentru luptă și în special a efectuării operațiunilor de zbor ale forțelor aeriene. „Coreea de Nord sporește tensiunea din zonă printr-o creștere neobișnuită a activităților de pregătire în luptă, în special a artileriei sale și a aviației sale militare”, a declarat Jeong Kyeong-doo.

 

Urmând afirmățiile superiorului său, un ofițer din Statul Major al Armatei Sud Coreene, a avertizat despre creșterea din ultimele zile a activităţilor de spionaj din partea Coreei de Nord, aceasta fiind acuzată că își folosește pentru acest lucru aeronavele și navele specializate. Un moment critic pare să se fi întâmplat marțea trecută, când Coreea de Nord a desfășurat exerciții cu rachete de croazieră și cu numeroase aeronave de vânătoare-bombardament, care au tras mai multe rachete de tip aer-sol în Marea de Est.

De remarcat atenția pe care însuși ministrul Apărării al Coreei de Sud o acordă artileriei nord-coreene, aceasta, alături de anumite unități de forțe speciale, fiind de fapt singurele, care pot pune probleme ultrasofisticatei armate a Seulului, și asta dintr-un motiv simplu: capitala Coreei de Sud se află în apropierea graniței cu vecinul de la Nord, fiind ușor de distrus de un instrument militar vechi de secole – tunul.

Desigur, îngrijorările administrației de la Seul au fost puse în legătură cu recentele știri referitoare la starea de sănătate a lui Kim Jong-un. De menționat că totul a pornit de la faptul că dictatorul coreean a absentat de la un eveniment major din 15 aprilie, care a marcat aniversarea nașterii bunicului său și totodată a tatălui fondator al Coreei de Nord, Kim Il-sung, fapt nemaiîntâlnit până acum.

Zvonurile au început să curgă de atunci încoace, CNN publicând la începutul săptămânii trecute un raport în care afirma că dictatorul se află în „pericol grav” după o intervenție chirurgicală cardiovasculară, lucru perfect posibil având în vedere excesele liderului nord-coreean dar și stresul la care este supus: nu este ușor să trăiești într-o paranoia în care vezi la tot pasul pe cineva care dorește să-ți ia locul.

Speculaţiile despre moartea dictatorului au fost însă alimentate, pe lângă tabagismul şi obezitatea acestuia şi de antecedente familiale cardiovasculare. Între timp, președintele american Donald Trump a denunțat joia trecută drept „incorect” și „fals” acest raport. „Cred că raportul a fost incorect. […] Avem o relație bună cu Coreea de Nord. Am o relație bună cu Kim Jong-un și sper că este în regulă. […] cineva spune că este groaznic. Nu, nu este groaznic. Sper că este în regulă și cred că a fost un fals raport”, a declarat Donald Trump, în timpul unei conferințe de presă la Washington.

Lucrurile însă s-au complicat din nou când directorul televiziunii prin satelit din Hong Kong (HKSTV) Shijian Xingzou, a declarat că „o sursă foarte solidă” i-a spus despre Kim Jong-un că este deja mort. Apoi, se pare că liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a trimis de fapt miercuri un mesaj de mulţumire cui altcuiva decât preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, după ce acesta l-a felicitat cu prilejul sărbătoririi a 108 ani de la naşterea bunicului său, Kim Ir Sen. Această informație a fost întărită de consilierul prezidențial pe probleme de politică externă din Coreea de Sud, Moon Chung-in, care a spus că Jong-un „trăiește și se simte bine”.

Trei surse informate au declarat mai apoi pentru Reuters că China a trimis în Coreea de Nord o echipă de oficiali însărcinaţi să îl consilieze pe Kim Jong- un, inclusiv experţi medicali, delegaţia de stat fiind condusă de un membru important al Partidului Comunist Chinez ce ar fi sosit la sfârșitul săptămânii trecute în Coreea de Nord. De menționat, că presa oficială de la Phenian a scris ultima oară despre deplasările lui Kim Jong- un pe 11 aprilie, însă acest fapt nu poate fi totodată o certitudine, în 2014 dictatorul dispărând timp de peste o lună, după care televiziunea de stat a difuzat imagini în care mergea şchiopătând.

Nici radiodifuziunea de stat a Coreei de Nord nu a oferit nici un detaliu despre starea de sănătate a lui Kim Jong-un, ba dimpotrivă, a sugerat că acesta și-ar desfășura activitatea ca de obicei: „Tovarășul Kim Jong-un a trimis aprecieri muncitorilor care au contribuit din toată inima la construcția orașului Samjiyon. Muncitorii au pasiunea de a contribui cu seriozitate la construirea unei puteri socialiste, fără a uita, pentru nici un moment, de încrederea și așteptările din partea partidului”.

Așadar, informațiile despre soarta lui Kim Jong-un sunt contradictorii. Dacă însă moartea sa va fi reală, acest fapt ar putea destabiliza regiunea, ar crea un flux masiv de refugiați și ar forța SUA, Coreea de Sud și, eventual, alți aliați regionali să se ocupe de această agitație, adică tot ce mai lipsea lumii acum, în plină pandemie!

Citește și:

”Omul rachetă” trăiește și se află la Wonsan. Consilier al președintelui sud-coreean: ”Nicio acţiune suspectă nu a fost detectată”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.