Soluția președintelui pentru ca penalii să nu mai ajungă în funcții înalte: Este obligatoriu să introducem principiul integrității în Constituție

- 1


Președintele României Klaus Iohannis participă vineri la ședința CSM, unde va fi aleasă noua conducere. Șeful statului a criticat modul în care Coaliția de guvernare a operat modificările la Codul Penal și la legile justiției, subliniind că nu a înțeles de ce s-au grăbit „să îngrașe porcul” în Ajunul Crăciunului. În opinia șefului statului, singura modalitate prin care cei cu probleme penale pot fi ținuți departe de funcțiile înalte este introducerea principiului integrității în Constituție.

Principalele declarații ale șefului statului:

În România, Justiția este independentă și trebuie să rămână așa. Eu voi face orice ca să vă ajut. Veți avea în mine un partener și un susținător constant pe care vă puteți baza. CSM garantează independența Justiției în România.

Sunt foarte mulțmit de cum a știut CSM să acționeze și să se implice pentru a garanta independența justiției. Pentru România nu există altă cale. Vedem cum se perindă pe la TV politieni care ne spun lucruri surprinzătoare: Unii spun că justiția e independentă și trebuie să rămână așa.

Acum 3 ani n-am crezut că voi vedea la TV politicieni care să spună că justiția nu trebuie să-și facă de cap. Faptul că se fac astfel de afirmații trebuie să ne dea de gânditi foarte serios. Sunt politiceni care cred că așa cum e construită arhitectura statului trebuie să vină cu proiecte de modificare. Foarte bine! Dar nu putem discuta despre independența Justiției.

Foarte multe discuții s-au purtat în 2017 despre ce fac judecătorii, ce fac procurorii. În general, a apărut un entuziasm de a discuta despre ce se întâmplă în sistemul de justiție. Având în vedere că avem câteva persoane judecate penal, condamnate penal în conducerea statului, nu e de mirare.

Am să mai afirm spre disperarea lor că astfel de persoane nu au ce căuta. Dintr-un interes personal vor fi tot timpul tentate să pună sub semnul întrebării justiția, dăunând grav statului, încrederii cetățeanului în stat și în justiție.

Sistemul electoral a fost construit astfel încât accesul acestor persoane a fost posibil la funcții înalte.

Sunt convins că dacă ne apucăm vreodată să rediscutam arhitectura constituțională, principiul integrității pentru astfel de funcții trebuie inclus.

Despre legile justiției: Noi, cei din sală, știm cu toții că a fost nevoie de îmbunătățirea unor legi din domeniul justiției din motive destul de clare. Au existat anumite disfuncționalități constatate chiar aici, în cadrul CSM.

Anul 2017 a început cu o acțiune reprobabilă a Guvernului de atunci – încercarea de a promova ordonanțe care să schimbe politică penală a statului român, fără o discuție serioasă.

La vremea aceea am făcut o vizită inopinată la Guvern și românii s-au supărat – au fost cele mai mari proteste.

Nefericită OUG 13 a fost retrasă.

În fine, acel Guvern s-a dovedit a fi de scurtă folosință și a fost schimbat, iarăși neuzual, de propriul partid.

Dacă nu știi în primul an după alegeri ce Guvern să pui, înseamnă că chiar nu știi ce vrei de la această țară.

A venit al doilea Guvern, s-au reaprins discuțiile în jurul legilor justiției. S-au inițiat modificări pe care eu le consider foarte netransparente, printr-o procedura nemaivăzută, într-o comisie specială a Parlamentului. Din punctul meu de vedere, nu am înțeles de ce nu s-a respectat o procedura clară, pe care cei din sala o cunosc. S-a ales o procedura nemaivăzauta, netransparentă și s-au ignorat pe față toate avizele sistemului. CSM a dat mai multe avize negative acestor modificări. Procurorii și judecătorii au dat în masă avize negative.

Partenerii noștri din UE și Consiliul Europei au atras atenția că trebuie mai multă dezbatere, mai multă transparență. Cu toate acestea, acea comisie parlamentară a mers mai departe cu acea procedura nemaivăzută – fără transparență, cu pumnul în gură opoziției, cu lucrat noaptea. De ce s-or fi grăbit doamnele și domnii parlamentari să îngrașe porcul în Ajun?

Regret că s-a ajuns în România în această situație, în care legile justiei, care sunt foarte importante, se discuta de urgență, ad-hoc, cu nerespectarea unor cutume parlamentare, și ajung să fie contestate la CCR.

Atunci când legile vor ajunge la mine pentru următoarea etapă – care poate să fie retrimitere în Parlament, promulgare sau contestare la CCR – mă voi referi mai mult la conținutul acestor legi.

În continuare am speranța că aceste legi vor fi îmbunătățite.

Am speranța și încrederea că judecătorii CCR se vor apleca cu mult profesionalism asupra legilor justiției.

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 1 comment
bookmark icon

One thought on “Soluția președintelui pentru ca penalii să nu mai ajungă în funcții înalte: Este obligatoriu să introducem principiul integrității în Constituție

  • Președintele nu a săvârșit fapte penale pentru care sa fi fost condamnat ,așa ca nu poate fi etichetat ca infractor ,însă Dragnea cu o condamnare definitiva și irevocabila poate fi etichetat ca infractor și alte nume grele din politica românească fiind in aceeași situație la fel sunt infractori dar ne este greu sa acceptam acest lucru ,iar ceea ce face actualul parlament in privința dezincriminarii unor fapte penale și de a modifica procedura penală in favoarea infractorilor și in detrimentul părților vătămate , este de neconceput ,întrucât de 28 de ani se vorbește numai de drepturilor infractorilor nu și de drepturile celor care nu au comis infracțiuni ,Președintele are dreptate ca in Constituție trebuie introdus principiul integrității persoanelor care candidează pentru demnități publice ,dar este necesar un vot de 2/3al celor din parlament ,iar cum Parlamentul actual are mulți parlamentari cu probleme penale nu vor schimba constituția in sensul dorit de președinte și de popor și nici codul electoral nu-l vor schimba ,astfel ca infractorii își vor găsi scăparea prin intrarea lor in parlament ,m-a refer la infractorii cu gulere albe , nu la gainari ,ca aceștia oricum vor fi condamnați chiar și pentru furtul unei găini !

    0

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.