Klaus Iohannis, la Universitatea Babeş-Bolay: „Realitatea din ultimii ani ne-a arătat lipsa de preocupare a guvernanţilor pentru excelenţa în Educaţie”

-


Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat, luni, cu ocazia deschiderii noului an universitar la Cluj-Napoca, la Universitatea Babeş-Bolay că guvernarea psd-istă a demonstrat o lipsă crasă faţă de excelenţa în Educaţie în contextul în care s-au perindat pe funcţia de ministru persoane fără nicio vocaţie.

 

„Îmi face deosebită plăcere să deschid anul universitar la Babeș-Bolyai, de care mă leagă multe amintiri frumoase din perioada în care și eu am fost student aici, la Facultatea de Fizică. Cred că fiecare absolvent este mândru de a sa alma mater, iar când aceasta este un punct de referință pentru mediul universitar românesc, sentimentele sunt cu atât mai puternice. Universitatea Babeș-Bolyai este un simbol și un fervent promotor al rolului educației în normalizarea și modernizarea României, un rol pe care l-am susținut la rândul meu constant pe parcursul întregului mandat. Modul în care a fost înființată și activitatea de 100 de ani a universității reprezintă expresia a trei valori-cheie indispensabile unei Românii funcționale și de succes”, a declarat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, practica toleranţei în Educaţie este importantă în contextul în care se sporeşte mobilitatea în rândul elevilor şi cadrelor didactice.

„Promovarea excelenței în educație și cercetare este cea de-a treia valoare, reflectată de eforturile Universității de a încuraja cercetarea și de a garanta calitatea actului educațional. Cooperarea cu parteneri externi, atât în domeniul cercetării, cât și în dezvoltarea de programe educaționale, face din Babeș-Bolyai una dintre universitățile românești bine pregătite pentru un mediu din ce în ce mai competitiv. Aceste atitudini și abordări ar trebui să fie asumate la nivelul întregului sistem de educație din România. Spun că ar trebui pentru că realitatea din ultimii ani ne-a arătat că nici vorbă de viziune din partea guvernanților ori preocupare pentru excelență în educație”, a adăugat şeful statului.

De asemenea, acesta a mai spus că prin promovarea unor miniştrii mediocri nu se obţin decât rezultate mediocre.

„Singura constantă a fost perindarea pe funcția de ministru a unor persoane fără nicio vocație și fără nicio preocupare de a înțelege, darămite de a rezolva problemele sistemice din învățământ. Educația din România ar trebui să cultive talente și să formeze valori. Din păcate, nu aceasta este regula, ci excepția pe care o întâlnim doar în anumite centre de învățământ, ca aici. În plus, la noi, tinerilor nu li se oferă încă suficiente oportunități pentru a-și construi cariere de succes în țară. Doar prin consolidarea de centre universitare puternice, cu o cultură a calității bine conturată și cu o cooperare activă atât cu mediul privat, cât și cu parteneri europeni și internaționali, putem să oferim aceste oportunități. Nu este o coincidență că în ultimii ani am fost martorii unei transformări a Clujului într-un magnet pentru tineri talentați și ambițioși din întreaga Românie. Mediul universitar și cel economic de aici au făcut deja acești primi pași cruciali spre normalitate și modernitate”, a subliniat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, tinerii au fost în centrul luptei civice şi la ultimele alegeri au distrus „mitul tânărului apatic şi pasiv care nu iese la vot”.

„Vă felicit și vă îndemn să rămâneți la fel de implicați, gata oricând să sancționați derapajele decidenților politici. Prin lansarea de startup-uri, cariere fulminante și dinamizarea societății civile, tinerii au preluat ștafeta reconstrucției de care România are atâta nevoie. Dragi profesori și cercetători, voi formați elitele. Voi împingeți frontierele cunoașterii umane. Și tot voi construiți punțile de cooperare internațională pe care se bazează, din ce în ce mai mult, cercetarea contemporană”, a conchis Klaus Iohannis.

Citeşte şi:

Iohannis și-a lansat site-ul de campanie. Fotografii și evenimente inedite

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.