Kosovo, sub spectrul unui nou conflict militar? Provocări ale Poliţiei kosovare împotriva etnicilor sârbi

-


Forţele de securitate din Serbia sunt în alertă în momentul de faţă, după ce Poliţia din Kosovo a declanşat o  vastă operaţiune de combatere a contrabandei în nordul teritoriului, într-o zonă unde etnicii sârbi sunt majoritari, scrie Reuters.

 

Operaţiunea Poliţiei kosovare a avut loc pe fondul unei creşteri a tensiunilor din patru localităţi din nordul entităţii, care se află în cea mai mare parte în afara controlului oficialilor kosovari de la Priştina.  De asemenea, s-au efectuat numeroase arestări în rândul sârbilor sub acuzaţia de contrabandă cu diferite produse.

Potrivit unui comunicat, persoanele reţinute au opus „rezistenţă armată”, iar un poliţist a fost rănit în cadrul acestei operaţiuni.

În schimb, Belgradul consideră că această decizie a autorităţilor de la Priştina este o încercare de a prelua controlul total asupra regiunilor kosovare de la graniţa cu Serbia. Premierul Serbiei, Ana Brnabic, a solicitat din acest motiv forţelor de securitate să fie în alertă maximă.

La rândul său, preşedintele sârb, Aleksandar Vucici a recunoscut că Belgradul a pierdut controlul asupra Kosovo, însă a avertizat că Serbia va lua măsuri în cazul în care etnicii sârbi din regiune vor fi atacaţi de kosovari.

Contrabanda în regiune este foarte răspândită, iar Reuters notează că fenomenul a luat amploare după noiembrie 2018, când Priştina a introdus o taxă de 100% pentru produsele importate din Serbia.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008. În timp ce Statele Unite şi majoritatea statelor Uniunii Europene i-au recunoscut independenţa, Serbia, Rusia şi China continuă să se opună declaraţiei Kosovo din 2008.

Citeşte şi:

Un polițist le ia apărarea medicilor și profesorilor după ce Rădulescu i-a jignit: „Mergem la bancomat şi apoi tu ieşi din politică, ok?”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.