Kosovo – un conflict încheiat?

-


Acum un deceniu, Serbia și Kosovo se separau pentru a rămâne cumva împreună. Căci puține au fost statele care au admis independența micului teritoriu din sudul Serbiei. Unii nu au admis această situație pentru a nu face pe placul SUA sau, dimpotrivă, pentru a face pe placul Rusiei, aliatul principal al Serbiei.

 

Alții nu au admis această situație pentru a nu se crea un precedent. România s-a încadrat în ultima categorie. Pentru că undeva în nord vestul țării, dincolo de Carpați, putem avea și noi, oricând, Kosovo-ul nostru.

În ultimul timp însă a revenit în atenția politicienilor din această zonă a Balcanilor o idee ceva mai veche. Și anume, un schimb de teritorii între Kosovo și Serbia, pentru ca cele două țări să devină ceva mai omogene din punct de vedere al etnicității.

Chestiunea este cât se poate de oficială: Aleksandar Vučić – președintele Serbiei şi Hashim Thaçi – cel din Kosovo, au ajuns la sfârșitul săptămânii trecute, în Austria, la un consens în ceea ce privește modificarea frontierelor celor două state. Se va ajunge astfel, după zeci de ani, la soluționarea conflictului iugoslav.

Conform celor afirmate până acum, Serbia va ceda spre Kosovo provincia Presevo locuită de etnici albanezi, iar Kosovo va ceda Serbiei un teritoriu ce găzduieşte populaţie de etnie sârbă. Acolo unde nu se vor ajunge la schimburi de teritorii (de exemplu zone ce adăpostesc doar importante centre religioase ortodoxe), aceste teritorii vor avea un statut special.

Desigur, lumea se va întreba de unde această grabă a ambilor șefi de state care se urăsc reciproc în mod profund. Răspunsul este simplu: disputa dintre Kosovo și Serbia împiedică accesul ambelor state în Uniunea Europeană. Adică împiedică  accesul la finanțare și, implicit, la un nivel de trai ridicat.

Iată deci, încă un exemplu în istorie că acolo unde pumnalul și pistolul nu reușesc să rezolve problema, acest lucru este rezolvat cu cea mai mare ușurință de către ochiul dracului.

Citeşte şi:

Plahotniuc, unionismul şi războiul cu George Simion

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.