Kovesi a dat o lecţie de bun simţ Guvernului Dăncilă

-


Fostul procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a susţinut, în cadrul unui interviu, acordat postului BBC ,că Guvernul României nu a susținut-o la Bruxelles pentru postul procuror şef al Parchetului UE, dar ”nu a așteptat niciodată ajutorul lor”.

”Da. Guvernul nu mi-a susținut candidatura la Parchetul European, dar acest lucru nu e important pentru mine. Nu am așteptat ajutorul lor. Da, domnul Dragnea a fost implicat în două cazuri, a fost condamnat de două ori, dar pentru mine a fost un caz la fel ca toate celelalte. Noi nu am investigat oameni pentru că aceștia făceau parte din diferite partide politice. Am încercat să dau tot ce e mai bun în munca mea. Am fost procuror pentru 23 de ani. Am 46 de ani, deci jumătate din viața mea am fost procuror, între care procurorul general al României și procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit acesteia, în cei cinci ani de conducere a DNA-ului a fost hărţuită constant, iar Black Cube a fost un episod care i-a lăsat activitatea.

”Da, pot să spun că în funcția asta există tot timpul niște riscuri pentru că am anchetat oameni care au avut poziții înalte, care sunt bogați, au bani, iar reversul a fost mai mare decât de obicei: au încercat să ne intimideze pe noi sau pe familiile noastre. Am primit destule amenințări. A fost o companie acum 2 ani care a fost angajată ca să mă hărțuiască și pe mine, și pe familia mea, valoarea contractului lor era de 1 milion de euro. Am depus o plângere, două persoane au fost cercetate și condamnate, dar oamenii care au plătit contractul sunt încă liberi. Dar eu mi-am făcut treaba și în pofida acestui lucru”, a adăugat Laura Codruţa Kovesi.

În ceea ce priveşte situaţia actuală din România, fostul procuror şef al DNA a spus că ”mentalitățile s-au schimbat” în contextul în care cetăţenii au ieşit masiv în stradă începând cu celebra OUG din februarie 2017 emisă de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache.

”Dacă vorbim de corupție în România, sunt câteva lucruri importante de spus. În urmă cu 12 ani, corupția era un fenomen generalizat, era ceva obișnuit ca cineva să dea mită pentru a primi anumite servicii sau alte lucruri similare. Dar după ce am devenit membri ai Uniunii Europene, lupta împotriva corupției a început cu adevărat în România. Mentalitatea s-a schimbat. În urmă cu doi ani, când Guvernul a încercat să dezincrimineze anumite fapte cum ar fi abuzul în serviciu, au fost proteste uriașe în România, mai mult de jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă pentru a sprijini statul de drept și lupta împotriva corupției. Deci asta ne arată că mentalitatea în România s-a schimbat. Sper ca activitatea noastră cu echipa de la DNA a contribuit semnificativ la schimbarea acestei mentalități”, a mai adăugat Kovesi.

Kovesia are şanse mari să devină procuror-şef al Parchetului UE

Consiliul Uniunii Europene nu va retrage candidatura francezului Jean-Francois Bohnert la funcția de procuror-șef al Parchetului UE, pentru că ar însemna ca în competiție să intre celălalt candidat, clasat pe locul al treilea, germanul Andreas Ritter, au susţinut surse de la Bruxelles, pentru Digi 24.

Franța va susține candidatura Laurei Codruța Kovesi, prin vot oficial, în contextul în care postul RFI a anunţat  că procurorul francez, principalul contracandidat al fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție și favoritul Consiliului în negocierile cu Parlamentul European, a fost numit pe un alt post, respectiv în fruntea Parchetului Financiar din Franța.

Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, era favorit pentru șefia acestei instituții, potrivit jurnaliştilor de la RFI.

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european.  De asemenea, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andreas Ritter.

Citeşte şi:

Tăriceanu, decis să-l sacrifice pe Meleșcanu de la Externe

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.