Kovesi, după votul din cadrul COREPER pentru şefia Parchetului european: „Este o reuşită a tuturor românilor”

-


Fostul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, la postul Digi 24, că votul din cadrul CE al ambasadorilor este un pas important şi o reuşită a tuturor românilor. De asemenea, aceasta a mai spus că lupta anticorupţie trebuie să continue.

 

„Este un pas important în procedură, va trebui să aşteptăm decizia oficială. Privind votul de azi e o recunoaştere a activităţii depuse de tot sistemul de justiţie, o reuşită a tuturor românilor care au susţinut lupta anticorupţie. A contat şi că am obţinut primul loc dupa interviul tehnic. Acest vot e de incredere, de susţinere a unei societăţi care a susţinut valorile europene. Sper ca această numire, dacă se va finaliza, să reprezinte pentru toţi procurorii şi judecătorii români o motivare să sprijine lupta anticorupţie. Să ştie că profesionalismul şi consecvenţa sunt singurele importante când vrei să reuşeşti”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată în legătură cu suspiciunile şi acuzele la care se referă Viorica Dăncilă, Kovesi a răspuns: „Aş vrea să nu intru în dialog cu niciun politician. Nu comentez ce spun politicienii, nu am răspuns, nu o s-o fac nici acum. Am văzut că a fost o discuţie cu privire la votul pe care România l-ar fi dat sau nu l-ar fi dat împotrivă, nu am nicio informaţie oficială. Importantă a fost susţinerea a mii şi mii de oameni din România, care m-au susţinut în această procedură plină de obstacole. Din acest punct de vedere, România m-a susţinut”.

Consiliul Uniunii Europene a votat joi pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european. Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, nou înființată. Urmează și un vot în Consiliul European, dar acesta este o formalitate, numirea lui Kovesi în funcție este deja o certitudine.

Votul a fost covârșitor în favoarea Laurei Codruța Kovesi, cu 17 pentru dintr-un total de 22.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, anunțase miercuri seară ideea că Guvernul nu o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, precizând că, joi, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-șef DNA.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, să voteze pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european. Ambasadorul s-a conformat solicitării șefului statului, după ce Viorica Dăncilă anunțase miercuri seară că România, prin Luminița Odobescu, votează împotrivă.

La rândul său, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul german, Gunther Krichbaum, a declarat, joi, pentru G4Media.ro, că alegerea Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de șef al Parchetului European, reprezintă ”o victorie a statului de drept în Europa”.

”Doresc să o felicit pe doamna Kovesi foarte mult după succesul indubitabil. A fost o luptă lungă  pentru a ajunge acolo și a fost necesară o întreagă muncă de convingere. Alegerea doamnei Kovesi este o victorie a statului de drept în Europa. Regret că guvernul României sub conducerea premierul Viorica Dăncilă nu a dorit în mod evident să susțină candidatul român din pure rațiuni politice de partid”, a subliniat Gunther Krichbaum.

Citeşte şi:

UPDATE. Laura Codruţa Kovesi, votată Procuror şef european. Dacian Cioloş: „O felicit, este meritul ei că a ajuns aici”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.