Kovesi, la ONU: Întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri prin ştiri false

-


Şefa DNA Laura Codruța Kovesi a spus într-un discurs ținut la ONU că, la 15 ani de la ratificarea Convenţiei de la Mérida lucrurile s-au schimbat radical în România: combaterea corupţiei la nivel înalt este activă şi ţara noastră a devenit un model în regiune din această perspectivă.

Kovesi a arătat că în ultimii cinci ani DNA a trimis în judecată peste 68 de demnitari/oficiali de rang înalt: 14 miniştri şi foşti miniştri şi 53 de membrii ai Parlamentului, dintre care au fost deja condamnaţi definitiv 27 de demnitari. În aceeaşi perioadă, DNA a dispus măsuri asiguratorii de peste 2,3 miliarde dolari.

Procurorul şef al DNA a mai spus că trei recomandări importante ale convenţiei au dus la această schimbare radicală: o legislaţie penală eficientă, înfiinţarea unei structuri de parchet specializate şi un sistem de justiţie integru şi independent, legislaţia anticorupţie din România modernizându-se în sensul reglementărilor convenţiei.

„Au fost implementate în legislaţia română toate prevederile obligatorii ale convenţiei privind incriminarea faptelor de corupţie şi cea mai mare parte a celor opţionale. A fost înfiinţată DNA şi s-a stabilit o competenţă legală de a investiga fapte de corupţie la nivel înalt. Procurorii anticorupţie sunt independenţi în activitatea lor, iar independenţa este dublată de responsabilitate. Şi, nu în ultimul rând, mă voi referi la cea mai importantă premisă a combaterii eficiente a corupţiei la nivel înalt – aceea a integrităţii şi independenţei sistemului de justiţie. Doar un sistem de justiţie profesionist, independent şi integru poate lupta eficient împotriva corupţiei.
Independenţa justiţiei nu este un privilegiu pentru procurori sau judecători. Este un principiu fundamental într-o societate democratică. Numai o justiţie independentă poate asigura o judecată corectă. Numai o justiţie independentă poate face ca legea să fie egală pentru toţi”, a arătat Kovesi în discursul său, potrivit DNA.

Kovesi a mai afirmat că investigaţiile DNA au fost primite cu speranţă şi încredere de societate, dar, în egală măsură, rezultatele procurorilor au determinat o contrareacţie.

„Au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticorupţie sau dezincriminarea unor fapte. Au fost situaţii în care s-a refuzat ridicarea imunităţii politicienilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie.

Pe lângă aceste încercări, întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri prin ştiri false sau prin declaraţii publice de natură să slăbească încrederea în justiţie. Cea mai mare provocare în România este acum păstrarea independenţei judecătorilor şi procurorilor şi stabilitatea legislativă, acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticorupţie să fie eficienţi.

De aceea, recomandările Convenţiei ONU rămân actuale şi importante. Chiar dacă provenim din sisteme juridice diferite, problemele noastre vizând independenţa şi eficienţa în combaterea corupţiei sunt aceleaşi. Cred că trebuie să reflectăm împreună asupra modului în care sunt respectate recomandările de statele semnatare ale Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei”, a adăugat pocurorul şef al DNA.

viewscnt


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.