Kovesi, lăudată de un cotidian francez. De ce este important să fie aleasă procuror european

-


„Desemnarea unei personalități din estul ex-comunist, aleasă de juriști competenți și ireproșabili, ar arăta atașamentul UE față de statul de drept”, titrează cotidianul francez Le Monde într-un editorial asumat de redacție.

Le Monde este a doua mare publicație cu circulație internațională, după Financial Times, care cere, printr-un editorial, asumat de redacție numirea lui Kovesi ca șef al Parchetului European.

Trebuie amintit că poziționarea editorială este interesantă întrucât contracandidatul lui Kovesi este un francez – procurorul-șef din Reims, Jean – Francois Bohnert.

În ciuda faptul că este bălăcărită de guvernare, Kovesi se bucură de toată aprecierea în presa internațională.

„Această mică revoluție se anunță sensibilă din punct de vedere politic, știind că cel puțin trei lideri europeni (ei înșiși sau membrii familiilor) – Viktor Orban, Andrej Babis și Liviu Dragnea – sunt implicați în dosare de fraudare a fondurilor europene”, mai scrie Le Monde, potrivit G4Media.

Ziarul francez mai trece în revistă reușitele lui Kovesi ca șefă a DNA, precum și eforturile PSD și ale guvernului României de a o împiedica să câștige postul.

Cât despre Jean-François Bohnert, Le Monde îi elogiază experiența, echilibrul și angajamentul pro-european, dar scrie că ”viitorul procuror european va avea ca sarcină supravegherea condițiilor de utilizare a fondurilor europene, în momentul în care se observă o derivă preocupantă în mai multe state ale Europei Centrale. Valoarea politică a acestui post judiciar e deci importantă. Desemnarea unei personalități din estul ex-comunist, aleasă de juriști competenți și ireproșabili, ar arăta atașamentul UE față de statul de drept”.

În negocierile pentru numirea procurorului-şef european, Parlamentul European şi Consiliul sunt parteneri egali şi nu contează ce diferenţă s-a înregistrat între candidaţi la voturile din cele două organisme.

La votul din Comisia LIBE, Laura Codruţa Kovesi a obţinut 26 de voturi, Jean-Francois Bohnert (Franţa) a obţinut 22 de voturi, iar Andreas Ritter (Germania) – un vot.

Marţi seară, în Comsia CONT a avut loc un vot consultativ, al cărui rezultat a fost: Laura Codruţa Kovesi (România): 12 voturi; Andreas Ritter (Germania): 1 vot; Jean-Francois Bohnert (Franţa): 11 voturi.

Săptămâna trecută, în COREPER, reprezentanţii statelor membre au dat de asemenea un vot: Jean-Francois Bohnert – 50 de voturi, Laura Codruţa Kovesi şi Andreas Ritter – câte 29 de voturi.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.