Kremlinul, deranjat de planurile SUA de implementare temporară a sistemului antirachetă THAAD în România

-


Moscova urmăreşte îndeaproape situaţia legată de planurile SUA de a desfăşura temporar în România sistemul de apărare antirachetă THAAD (n.r. Terminal High Altitude Area Defense), a declarat ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS, scrie Agerpres.

„Urmărim situaţia îndeaproape.Un proverb rusesc spune: Nimic nu este mai permanent decât ceva temporar. Există întrebări: care sunt motivele pentru implementarea ca atare a THAAD şi ce implică modernizarea instalaţiilor antirachetă în România?”, a declarat Aleksandr Gruşko în marja celei de-a 27-a reuniuni a Consiliului pentru politică externă şi apărare din Rusia (SVOP), organizaţie neguvernamentală care grupează importanţi oameni politici, diplomaţi, analişti de politică, etc.

Potrivit acestuia, Kremlinul este interesat să afle ce fel de lucrări vor efectua SUA la instalațiile antirachetă din România.

„Până în prezent ni s-a spus la orice nivel politic că elementele antirachetă care se desfăşoară la o bază în România sunt destinate exclusiv pentru a contracara ameninţările cu rachetă provenind din exteriorul regiunii euroatlantice şi că, potrivit caracteristicile lor fizice, ele nu sunt capabile să intercepteze armele strategice din dotarea Rusiei”, a adăugat Aleksandr Gruşko.

El a mai spus că SUA lucrează la îmbunătățirea scutului antirachetă care vizează sistemele de rachetă rusești.

„Se ştie că, în prezent, SUA lucrează la îmbunătăţirea tehnologiei de interceptare a rachetelor şi mulţi nu ascund deja faptul că sistemul de apărare antirachetă al SUA, inclusiv segmentul european integrat în NATO, trebuie să fie capabil să intercepteze sistemele de rachete cu care operează Federaţia Rusă”, a subliniat Aleksandr Gruşko.

În schimb, Ministerul Apărării susține că sistemul antirachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge un proces de actualizare, planificat anterior, în conformitate cu deciziile adoptate la nivel NATO şi cu acordul bilateral încheiat între România şi Statele Unite ale Americii.

„Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului şi nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia”, arată MApN.

Citește și:

Manda spune că realizările PSD nu se văd din cauza gălăgiei din spațiul public. Turcescu l-a pus la punct

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.