La ce riscuri este expus un copil care crește fără tată

-


Implicarea tatălui în creșterea copilului este un factor esențial pentru dezvoltarea copilului, se arată în primul raport pe această temă, realizat la nivel global. Psihologii avertizează că furia este emoția negativă întâlnită frecvent la copiii care cresc fără tată sau fără un model masculin prezent constant în viața lor. După ce mulți ani s-a crezut că familia monoparentală poate îndeplini aceleași roluri ca și cea biparentală, experiența a arătat că pentru dezvoltarea armonioasă  a unui copil sunt necesari, obligatoriu, ambii părinți.

Raportul, realizat de MenCare și intitulat „Situația taților la nivel mondial“, a fost lansat marți la New York și Bruxelles și cuprinde o analiză privind paternitatea bazată pe sute de studii din toate țările, informează Agerpres.

„Egalitatea de gen necesită o revoluție în viața bărbaților și a băieților și obținerea acesteia implică modificări urgente de politică.Implicarea taților este esențială pentru obținerea egalității de gen. Tații sunt foarte importanți în dezvoltarea copiilor și sunt, din punct de vedere biologic, la fel de capabili pentru a oferi îngrijire precum mamele”, se arată în raport. De asemenea, s-a mai constatat că tații care au legături strânse cu copiii lor trăiesc mai mult, au mai puține probleme de sănătate, sunt mai productivi și, în general, mai fericiți.

De ce este importantă prezența tatălui în procesul de creștere a copilului? Psihologii susțin că dezvoltarea psihologică a individului, în general, are la bază modelul educațional oferit și imprimat de familia în care s-a născut. Dacă tatăl are un rol participativ în educația copilului, este atent și știe să-l apropie, atunci va exista o comunicare eficientă și o relație benefică pentru amândoi. Copilul va învăța astfel că se poate baza nu doar pe mamă, ci și pe tată. Însă tatăl nu trebuie să fie prezent oricum în viața unui copil. Psihologii susțin că psihicul viitorului adult poate fi influențat iremediabil de un tată autoritar, care tună și fulgeră fără a oferi argumente. În schimb, un tată care știe să fie ferm și să-și recompenseze copilul atunci când merită va avea un copil disciplinat și perseverent.

„Răbdarea, ascultarea, dialogul cu copilul sunt esențiale pentru a-l cunoaște și a-l îndruma. În cazul fetelor, de exemplu, un tată poate să-i modeleze comportamentul, dacă este suportiv, în sensul că aceasta nu va mai fi timidă și rușinată în prezența unui băiat, nu se va intimida și nu va reacționa disproporționat în relațiile ei cu băieții. Tatăl nu trebuie să fie judecătorul care vine să facă legea și să dea verdicte în familie. Nici modul de implicare sentimental sau de indiferență și de plictiseală nu este sănătos, pentru că fetița de astăzi va deveni femeia de mâine care îsi va alege partenerul în functie de ce a învățat din comportamentele și reacții din partea tatălui“, susține psihoterapeutul Keren Rosner, de la Clinica Mentarex din București.

Am întrebat-o pe Keren Rosner la ce pericole emoționale se expun copiii care cresc în absența tatălui, iar lista este lungă.

„Băieții au nevoie de atenție, de acțiune, de apreciere, întrucât lipsa acestora le declanșează sentimente de inferioritate. Nu este de mirare că mulți dintre bărbați rămân cu complexul cauzat de atitudinea de «stăpân» a tatălui. Creativitatea se dezvoltă atunci când copilul este încurajat și valorizat de părinte, nu criticat, iar acțiunile lui minimalizate“, ne-a explicat psihoterapeutul.

Furioși și teribiliști

Keren Rosner mai susține că lipsa figurii masculine poate să genereze în cazul băieților depresii, probleme interpersonale sau, mai grav, poate să ducă la implicarea în evenimente situaționale conflictuale.

Studiile au arătat că furia este emoția negativă cel mai frecvent întâlnită la copiii care cresc fără tată sau fără un model masculin.„Se întâlnesc în rândul acestor copii mai multe implicări în acțiuni teribiliste, consum de substanțe interzise și chiar relații sexuale precoce în cazul copiiilor care nu cunosc autoritatea masculină, în sens pozitiv“, ne-a mai precizat psihoterapeutul Keren Rosner.

Atașament exagerat față de mamă

Nu este un secret că acei copii care trăiesc fără tată se atașează foarte mult de celălalt părinte. Acest lucru însă, atrag atenția psihologii, acționează tot în detrimentul copilului, deoarece mama, conștient sau inconștient, îl va manipula toată viața.

De asemenea, un alt pericol care îi paște pe copiii care trăiesc fără tată este și faptul că aceștia vor fi într-o căutare a propriei identități pe tot parcursul vieții  Experiențele negative, efortul mamei de a face față expectanțelor copilului vor mări stresul. Frustrările și neputințelor mamei se vor reflecta, inevitabil, și în reacțiile copilului și îi vor deteriora stabilitatea afectivă.

Psihoterapeutul Keren Rosner atrage atenția că prezența constantă a unui tată conferă copilului sentimentul de stabilitate de care acesta are foarte mare nevoie pentru a-și găsi puterea să se propulseze în viata de adult.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon