„La Gomera”, filmul regizorului Corneliu Porumboiu, primit cu aplauze la Festivalul de la Cannes. Un film alert, cu mult umor subtil

-


Filmul lui Corneliu Porumboiu, „La Gomera”a stârnit ropote de aplauze la scenă deschisă sâmbătă seară în cadrul premierei internaţionale din cadrul Festivalului de la Cannes, iar presa şi critica de specialitate au scris recenzii favorabile pentru această peliculă, care are şanse reale să câştige trofeul „La Palme d’or”.

 

sursa foto: Festival de Cannes-Facebook

„O sală arhiplină, minute şi minute în şir de aplauze pentru filmul lui Corneliu Porumboiu la Festivalul de la Cannes: La Gomera, în selecţia oficială, proiecţie în premieră mondială”, scrie AFP.

Filmul regizorului român este o poveste poliţistă care se desfăşoară în trei ţări, România, Spania si Singapore, cu o distribuţie foarte bună, un film alert, cu mult umor subtil, o imagine superbă şi o coloană sonoră pe care nu ai cum să o uiţi.

„Unul dintre actorii spanioli ai filmului mi-a spus la sfârşit : „Trebuie să fiţi mândri că aveţi astfel de regizori”, a scris Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa, pe pagina sa de Facebook.

Corneliu Porumboiu, regizorul peliculei „La Gomera” a mai fost de patru ori în atenţia organizatorilor celui mai cunoscut festival de film din lume : pentru prima dată, în 2004, pe când îşi termina studiile, cu «Călătorie la oraş». Au urmat «A fost sau n-a fost ?» în 2006, film premiat cu Caméra d’or al celui mai bun prim lungmetraj. În 2009, pentru «Poliţist, adjectiv» primeşte premiul juriului la principala secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, Un certain regard.

sursa foto: Festival de Cannes-Facebook

De asemenea, în aceeaşi secţiune, în 2015, obţine premiul Un certain talent pentru „Comoara”. „La Gomera”, al cincilea-lea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, este povestea lui Cristi, poliţist din Bucureşti, corupt de traficanţii de droguri. În vizorul superiorilor săi, el este pus sub ascultare telefonică.

Astfel, Cristi se va lăsa atras de sulfuroasa Gilda pe insula La Gomera (Canare) din Spania. Acolo, el trebuie să înveţe repede «el silbo», o limbă fluierată ancestrală, secretă, pentru a-l putea elibera pe un mafiot încarcerat la Bucureşti. Filmul «La Gomera» îi are în distribuţie, printre alţii, pe Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr şi Sabin Tambrea. Producţia este realizată de 42 KM Film (MK2 Films) în co-producţii cu alte case din Franţa, Germania şi România.

sursa foto: Festival de Cannes- Facebook

Filmările au fost realizate în România dar şi în afara ţării, în Spania şi Singapore, o premieră pentru cineastul român care pană acum nu filmase decât în ţara sa. „La Gomera” va fi lansat în cinematografele din România la mijlocul lunii septembrie, dar înainte va fi proiectat şi la TIFF.

Citeşte şi:

Controversa din timpul show-ului Madonnei de la Eurovision

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.