Lagarde (BCE): ”Economia zonei euro va fi afectată sever de creșterea rapidă a infecţiilor şi reintroducerea măsurilor de izolare”

-


Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, le-a cerut joi liderilor europeni să depăşească impasul cu privire la bugetul Uniunii Europene şi de asemenea şi-a reafirmat angajamentul de a menţine o politică monetară extrem de relaxată pentru a ajuta economia să îşi revină după şocul provocat de criza sanitară, scrie Reuters.

 

Liderii europeni urmează să dezbată joi începând de la ora 17:00 GMT, prin videoconferinţă, veto-ul exprimat de Polonia şi Ungaria la proiectul de buget multianual şi planul de relansare al UE, însă pe termen scurt nu se întrevede nicio soluţie.

Astfel, ”planul european de relansare, denumit Next Generation EU, trebuie să devină operaţional fără întârziere. Reusursele suplimentare ale acestui plan pot facilita politici fiscale expansioniste”, a subliniat Christine Lagarde cu prilejul unei audieri în comisia de afaceri economice şi monetare a Parlamentului European.

Potrivit acesteia, ”economia zonei euro este de aşteptat să fie afectată sever de consecinţele apărute ca urmare a creşterii rapide a infecţiilor şi reintroducerea măsurilor de izolare, care reprezintă un risc clar în jos asupra perspectivelor economice pe termen scurt”.

”BCE a răspuns prompt şi în forţă la primul val care a lovit economiile din zona euro. Vom răspunde la actuală fază a crizei cu aceeaşi hotărâre”, a adăugat Christine Lagarde.

De asemenea, aceasta a mai anunţat că îşi va recalibra instrumentele cu prilejul şedinţei de politică monetară din luna decembrie.

„Chiar dacă toate opţiunile sunt posibile, Programul de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) şi Operaţiunile ţintite de refinanţare pe termen mai lung (TLTRO sau Targeted Longer-Term Refinancing Operations) şi-au dovedit eficienţa în contextul actual şi pot fi ajustate în mod dinamic pentru a reacţiona la evoluţia pandemiei. În consecinţă, este posibil să rămână principalele instrumente pentru ajutoarea politicii noastre monetare”, a subliniat președintele BCE.

La ultima reuniune de politică monetară BCE, care a avut loc în data de 29 octombrie, Consiliul guvernatorilor BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă însă Christine Lagarde a promis că BCE îşi va recalibra instrumentele la reuniunea din decembrie.

Citește și:

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu: ”Economia recuperează progresiv, iar perspectivele sunt unele favorabile pentru o creştere economică robustă începând cu anul 2021”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.