UPDATE. Laura Codruţa Kovesi, votată Procuror şef european. Dacian Cioloş: „O felicit, este meritul ei că a ajuns aici”

-


UPDATE 13.50: Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, la rândul său, că este bucuros de acest rezultat, care este „rodul eforturilor din Parlamentul European”, şi a subliniat că blocajul politic a fost depăşit prin acţiunile „coordonate” ale celor din Alianța USR PLUS și din grupul Renew Europe.

„Eforturile noastre în Parlamentul European dau roade. Mă bucur că Laura Codruța Kovesi a primit azi un vot pozitiv în Consiliu de la ambasadorii statelor membre și, astfel, are cale liberă pentru funcția de procuror-șef european. O felicit, este meritul ei că a ajuns aici și a convins prin integritate și competență dovedită în conducerea DNA și a Ministerului Public. Am reusit împreună cu colegii din Alianța USR PLUS și din grupul Renew Europe să acționăm coordonat pentru a depăși blocajul politic care a existat până acum în parte și datorită împotrivirii guvernului PSD.

Din fericire, Franța și guverne ale statelor membre cu care am avut discuții în ultimele luni și-au schimbat poziția și azi au votat pentru candidata română, așa cum ar fi trebuit să se întâmple de la început dacă PSD nu ar fi acționat invers față de interesul României”, a subliniat Dacian Cioloş.

UPDATE 13.09: Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureşan a declarat, la postul Digi 24, că este o victorie categorică pentru România şi implicit pentru Kovesi întrucât toate guvernele populare au votat „pentru”.

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi a fost votată joi în Consiliul UE (în formatul COREPER) cu 17 voturi „pentru” din 22 pentru funcţia de „Procuror şef european”. De asemenea, Parlamentul European o susține pe Kovesi şi va începe formalitățile pentru instalarea acesteia în funcție.

”Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică”, a scris pe Facebook europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

”Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Președintele Klaus Iohannis, alături de liderii și europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruța Kovesi”, arată PNL, într-un comunicat de presă.

Poziționarea pro-Kovesi a însemnat anularea votului din primăvară, când Consiliul UE și-a exprimat susținerea pentru contracanditatul francez al fostei șefe a DNA, Jean Francois Bohnert. Acesta a fost însă numit între timp la șefia Parchetului Financiar din Franța, echivalentul DNA-ului şi i-a lăsat cale liberă lui Kovesi în cursa pentru funcția de procuror-șef european.

De altfel, Parlamentul European, cealaltă instituție europeană implicată în numirea șefului viitorului Parchet European, și-a exprimat încă din primăvară susținerea pentru Laura Codruța Kovesi, dar negocierile cu Consiliul nu au ajuns la un numitor comun înainte de alegerile europarlamentare.

În schimb, Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu a susținut-o pe fosta șefă a DNA la precedentul vot din COREPER, iar șefa PSD a anunțat și miercuri seară că îi va transmite ambasadorului român la UE, Luminița Odobescu, să voteze împotriva Laurei Codruța Kovesi.

„Nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau pentru postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie”, a declarat Viorica Dăncilă.

Rikard Jozwiak, jurnalist la Radio Europa Liberă, a scris pe Twitter că votul de joi din COREPER se va dovedi decisiv la următoarea întâlnire dintre negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE, care va avea loc pe 24 septembrie.

Citeşte şi:

Dăncilă ar vrea un magistrat în locul lui Birchall la Justiţie

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.