Legătura dintre insomnie şi diabetul zaharat

-


Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă legătură între lipsa somnului sau insomnie şi obezitate, potrivit unui studiu realizat în cadrul Universităţii din Arizona.

Studiul a cuprins 3.105 de adulți din 23 de zone metropolitane americane. Participanții au fost întrebați dacă consumau în mod regulat o gustare pe timp de noapte și dacă lipsa de somn îi determina să mănânce alimente nesănătoase. Ei au fost, de asemenea, întrebați despre calitatea somnului și problemele de sănătate existente.

Aproximativ 60% dintre participanți au spus că iau o gustare în timpul nopții, în mod repetat, iar două treimi au precizat că lipsa somnului i-a determinat să consume mai multe alimente nesănătoase.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că insomniile sunt, extrem de des, asociate cu mâncatul noaptea, care, de asemenea, este asociat cu un risc crescut de diabet zaharat.

„Studiile de laborator sugerează că insomnia poate duce la poftele alimentare nesănătoase noaptea, ceea ce duce la creșterea în greutate. Acest studiu oferă informații importante despre modul în care se întâmplă acest lucru”, a afirmat Dr. Michael A. Grandner, profesor de psihiatrie si director al UA Sleep și Health Research Program, precum şi în cadrul UA Health Sciences.

Aceasta conexiune între lipsa somnului şi poftele alimentare nesănătoase pe timp de noapte indică faptul că somnul reprezintă o modalitate importantă prin care metabolismul nostru se reglează.

„Somnul reprezintă un factor important în sănătatea noastră, la fel ca şi dieta alimentară”, a afirmat Christopher Sanchez, autorul principal al studiului, adăugând că cercetarea arată într-un mod foarte clar cum somnul şi obiceiurile alimentare ne influenţează starea de sănătate.

Insomniile afectează aproximativ 15-20 de procente dintre adulţii din Statele Unite ale Americii, conform datelor Departamentului de Sănătate din SUA.

Cercetătorii din cadrul UA Health Sciences au în desfăşurare, în prezent, mai multe studii privind modul în care somnul ne afectează memoria, sănătatea mintală, vigilenţa sau luarea deciziilor, precum şi modul în care diverşi factor de mediu ne afectează somnul.

Citește și: 

Dieta alimentară care creşte riscul de diabet

Ce efecte poate avea încălzirea globală asupra sănătăţii oamenilor? Avertismentul specialiştilor

Ce efecte au, de fapt, suplimentele de vitamine asupra organismului

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.