Legea celor 102 taxe. Iohannis i-a dat șah lui Dragnea

15 noiembrie 2016 - 12:18 - 1


UPDATE 13.45 Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat că șeful statului susține eliminarea unor taxe, însă unele prevederi din legea pentru eliminarea celor 102 taxe conțin indicii de neconstituționalitate.

„Primul lucru pe care vreau să îl subliniez este că domnul președinte Klaus Iohannis este un susținător al ideii eliminării unor taxe. Avem prea multe taxe. În esență, reducerea numărului lor este o idee bună. Cazul de față este însă unul special. Vorbim despre o lege cu un impact bugetar semnificativ, care, chiar dacă presupune efecte importante, nu s-a bucurat de etapa normală și necesară a unei dezbateri publice. Este, așa cum a numit-o domnul președinte, o modalitate heirupistă, care este fundamental contraproductivă și dăunătoare României. Graba cu care a fost tratat acest subiect de către Parlament și care indică un periculos populism electoral a făcut ca unele dintre măsurile prevăzute de textul legii să conțină indicii de neconstituționalitate”, a precizat Dobrovolschi, pentru Agerpres.


Președintele Klaus Iohannis a contestat marți la CCR legea care prevede eliminarea a 102 taxe, printre care și taxa radio-TV, despre care șeful statului susține că nu a fost suficient dezbătută. În replică, senatorul PSD Liviu Pop susține că „legea a fost bine dezbătută și nu este o măsură populistă“, în contextul alegerilor.

Joi, la o dezbatere, Iohannis a spus că ar fi promulgat legea prin care sunt anulate 102 taxe nefiscale, dacă nu ar fi cuprins şi eliminarea taxei radio-TV, şeful statului criticând Parlamentul pentru că nu a dezbătut-o.

„Dacă nu ar fi fost printre aceste taxe cele două taxe care se plătesc pentru Televiziunea Publică şi Radioul Public, probabil că aş fi promulgat legea pur şi simplu, chiar dacă ar fi trebuit dezbătute anumite taxe”, a adăugat Iohannis.

Şeful statului a mai precizat că „întreg demersul are o problemă majoră”, întrucât taxa a fost eliminată fără discuţii publice de bază pentru Televiziunea Publică şi Radioul Public, fără a pune ceva în loc. El a susţinut că nu este convins că se doreşte eliminarea acestei taxe, precizând că după adoptarea legii de către Parlament a primit solicitări de întâlniri de la şefii celor două instituţii şi scrisori de la European Broadcasting Union — din care face parte şi TVR — şi de la alte organizaţii şi organisme internaţionale, sindicate să nu promulge acest act normativ.

Noi precizări despre această lege populistă a PSD, Iohannis a făcut la Adevărul Live:  „Pe mine această abordare nu m-a convins deloc. Nu se poate lucra aşa. Ce să-şi imagineze un antreprenor: că azi există unele taxe, iar peste o săptămână sunt alte taxe, numai pentru că există campanie electorală“.

Proiectul de lege care elimină 102 taxe nefiscale a fost adoptat, pe 25 octombrie, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Citește și: 

Tăriceanu, cel mai mare dușman al Justiției?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 1 comment
bookmark icon

One thought on “Legea celor 102 taxe. Iohannis i-a dat șah lui Dragnea

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *