Liberalul Florin Roman, pledoarie pentru votul din 26 mai

-


În anii trecuți, românii au arătat un interes scăzut pentru europarlamentare, însă, în 26 mai, este vital să se iasă masiv la vot, fiind primele alegeri din cele patru reprize de alegeri care pot aduce schimbarea și în România. „Toți românii ar trebui să înțeleagă că ora exactă se dă de la Bruxelles”, a explicat, pentru Jurnalistii.ro, deputatul liberal Florin Roman.

Opoziția va avea un rol important în a-i mobiliza pe români să iasă la vot, iar primul test în acest sens va fi la europarlamentarele din 26 mai. Într-un context politic tulbure, nu poate fi ignorat faptul că există posibilitatea ca aceste alegeri să fie manipulate. Pentru a avea un scrutin corect depinde foarte mult de Opoziție care, pe lângă munca de convigere a omenilor privind prezența lor la vot, va mai trebui să mențină și o anumită transparență a procesului electoral.

L-am întrebat pe deputatul liberal Florin Roman cum pot fi convinși românii că votul lor din 26 mai contează foarte mult. Iar o prezență consistentă le încurcă calculele celor aflați în prezent la putere.

„Anul viitor alegem și președinția Comisiei Europene, și președinția PE, și președinția Consiliului UE. O prezență mare a numărului de europarlamentari din rândul Opoziției ar însemna foarte mult în cheia tuturor celor trei tipuri de alegeri”, a declarat deputatul.

„Trebuie să mai se știe și că am plătit 17 miliarde de euro la Bugetul UE și am încasat 50 de miliarde de euro. Unde s-au dus acești bani? În autostrăzi, în spitale, în eficiența energetică a blocurilor și în subvenția pentru cei de la țară. Deci oamenii ar trebui să fie interesați de aceste alegeri, pentru că un număr mai mare de europarlamentari ai opoziției ne va aduce și mai mult din subvenția pe mediul rural”, a mai precizat Florin Roman.

Kovesi, susținută puternic în PE de opoziție

Liberalul a mai subliniat faptul că, datorită eurodeputaților opoziției, Laura Codruța Kovesi a primit un vot favorabil în Comisia LIBE din Parlamentul European pentru funcția de procuror șef european. „PSD este izolat întrucât socialiștii nu discută cu ei și-i țin la colț, ALDE este izolat în familia lui europeană. Noi, prin faptul că suntem în PPE, am reușit să influențăm decizia politică în cazul lui Kovesi”, a mai precizat deputatul.

De asemenea, liberalul a amintit și de cazul colegului său eurodeputat Siegfried Mureșan care a reușit să-și convingă colegii din PPE de faptul că România are nevoie să-i fie alocate 50 de milioane de euro, bani care au fost folosiți pentru despăgubirea celor afectați de pesta porcină.

„Deci banii se împart de la Bruxelles. Iar acă suntem mai mulți, suntem mai eficienți”, a conchis deputatul liberal Florin Roman.

Ce spun sondajele

Un sondaj de opinie, citat de Digi24, arată că 29,9% dintre români ar pune ştampila pe candidaţii social-democraţi la alegerile europarlamentare. PNL ar fi votat de 24,4% dintre votanți. ALDE ar lua 9,1% dintre voturile românilor, urmat îndeaproape de USR cu 9%.

Pro România, partidul fostului premier Victor Ponta, este cotat cu două luni și jumătate înainte de alegeri cu 7,8 procente. Sondajul a măsurat doar PLUS-ul condus de Dacian Cioloş, care ar lua 6 procente. Urmează UDMR cu 5,1%. Partidul lui Traian Băsescu nu ar reusi să atingă pragul electoral.

Din cauza Brexit-ului, numărul eurodeputaților se va reduce de la 751 la 705. România mai câștigă un loc și astfel vom avea 33 de europarlamentari.

Citește și:


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.