Libertatea de exprimare se termină unde mă simt eu jignit

-


Mă trezesc luni dimineață cu un mesaj pe Facebook de la o doamnă avocat. Îmi spune c-o reprezintă pe actrița Ani Crețu („Urinela” de la Kanal D) și că o postare făcută de mine pe facebook îi atinge imaginea.

 

Fiind ora 7 dimineața, mă chinui puțin să-i înțeleg mesajul.

Îi studiez profilul și văd că-i prietenă cu actrița pe care am reușit s-o lezez irefutabil cu o trecere în revistă a carierei personale. Mi-am recitit postarea, căutând sârguincios acele măscări de care sunt acuzat. N-am văzut nimic. Am zis două trei lucruri despre expertiza ei medicală, cu decență, și am încheiat totul cu un îndemn.

Apoi am aruncat un ochi la secțiunea de comentarii și am găsit multe acuze la adresa mea. Se pare că părerea mea, libera mea exprimare, încalcă libertatea celor care militează anti-vaccin.

Mi se pare logic ca doar o tabără a dezbaterii să aibă dreptul la liberă exprimare.

Și, din moment ce anti-vaxxerii au spus „noi primii”, e dreptul lor să solicite dreptate. Nu știu ce făceam noi ceilalți, ăștia vaccinați, de ne-am lăsat luați prin surprindere în această… nu-i dezbatere, dar confruntare e sigur.

E perfect normal ca o mână de influenceri, vedete mai mari sau mai mici, afectate de tot felul de întâmplări personale, să-și pună halate medicale și să prescrie frecții cu mușețel pentru tot felul de boli. De ce să nu fie normal? E liberă exprimare. Dacă X-uleasca decide să nu-și vaccineze copilul și-și prezintă alegerea ca fiind de o reușită incredibilă, ce vină are că gestul e urmat de alți specialiști de internet?

A ajuns Google să dea mai multe diplome decât Universitatea Spiru Haret.

S-a umplut țara de doctori, chimiști, nutriționiști, toți școliți cu un search.

Dar, mai presus de orice, e dreptul fiecăruia să spună ce vrea. Dacă vreun influencer spune că-i bine să traversezi pe roșu, culoarea verde fiind o mânărie a companiilor de semafoare Big Sema, e dreptul lui. Nimeni n-are voie să conteste această părere liberă și dreaptă. O altă părere este o încălcare a dreptului.

Și mai e o regulă nescrisă: „n-ai copii, nu-ți da cu părerea!”. Cum să te pronunți asupra unui subiect dacă tu nu ai o ființă minoră pe lângă tine, pe care s-o eliberezi la 18 ani? De asemenea, dacă n-ai câine, nu-ți da cu părerea despre maidanezi. N-ai politicieni în familie? Nu-mi pasă de ce crezi tu despre politică. N-ai autobuz în garaj? Atunci de unde știi tu cum și pe unde trebuie să meargă ele?

Doamne ferește să existe dezbateri în societatea asta. Frica de contra-argument bate teama de moarte.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *