Liberté, égalité, prostie

-


Există posibilitatea unui ,,război civil’’ în Europa, afirma ieri, 17 aprilie 2018, președintele Franței, Emmanuel Macron, denunțând tendințele naționaliste și populiste din estul continentului. Dar, oare, ne întrebăm noi, aceste tendințe nu sunt determinate și de presiunea din ce în ce mai accentuată a conceptului susținut tocmai de Macron, cel al Europei cu două viteze?

Să dezvoltăm: odată ce Merkel a devenit pentru a patra oară cancelar al Germaniei în luna martie, anul curent, duoul Macron-Merkel este pregătit pentru a declanșa o reorganizare profundă a Uniunii Europene. Fără îndoială, această reorganizare va avea la bază viziunea diferită a generației actuale de oameni politici ai Europei Occidentale, la fel cum actuala UE funcționează pe baza gândirii oamenilor politici de la începutul anilor 90 (Helmut Kohl și Francois Mitterrand), gândire
sistematizată de altfel în cadrul Tratatului de la Maastricht. 

Informațiile de până acum arată însă că noua Uniune Europeană va fi grupată în jurul intereselor societăților dezvoltate din Zona Euro, societăți care au în comun mult mai multe lucruri decât ar putea avea vreodată Germania cu – de exemplu – România. Sau Bulgaria. Cu alte cuvinte, într-un viitor apropiat, statele din estul Europei vor fi în pericol de a fi marginalizate, fiind cel mai probabil intergate în treapta inferioară a acestei Europe cu două viteze.

Conceptul francez enunțat mai sus ar putea fi însă și o prostie monumentală care nu va face altceva decât să determine blocul țărilor cental și est-europene (bloc a cărui avangardă o reprezintă Grupul de la Vișegrad) să se desprindă treptat de UE și să caute un alt sprijin, în special din punct de vedere economic.

Semnalele din ultimul timp anunță că acest sprijin va veni din partea SUA, interesate în mod logic de un solid cap de pod atât în coasta Rusiei, cât și în cea a Germaniei. Un lucru îmbucurător: având în vedere poziția SUA în privința derapajelor ,,democratice’’ ale statelor din Europa de Est, cu siguranță că aceste țări nu vor fi lăsate și de capul lor, ci, cel puțin din acest punct de vedere, vor fi ținute în frâu de Washington, mult mai eficient decât o face azi Bruxelles-ul. Asta nu pentru că ne iubesc, ci din pur pragmatism american: ei știu că o investiție de orice fel pe termen lung nu aduce profit decât acolo unde există pace socială.

Iată, deci, un posibil viitor sumbru pentru statele din vestul Europei. Pe termen scurt, aceste țări se vor găsi într-adevăr mai integrate și, evident, mai bogate. Pe termen lung însă e posibil să fie aruncate într-un carusel geopolitic unde vor conta mai puțin decât plănuiesc ele azi.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.