Limbajul ne trădează! Cum poate dezvălui nivelul nostru moral, social și cognitiv

-


Prin intermediul unui studiu, psihologii au încercat să examineze limbajul de zi cu zi și manifestarea ego-ului nostru prin el, pentru a înțelege mai bine stadiul dezvoltării noastre morale, sociale și cognitive.

Atunci când oamenii se gândesc la „personalitate” se gândesc adesea la trăsături precum căldură sau extraversiune. De exemplu, o persoană extrovertită tinde să prezinte un stil entuziast, dominant, care caută recompensă, de comportament social într-o gamă largă de situații, comparativ cu o persoană cu o extraversiune scăzută.

Totuși, personalitatea se dezvoltă și prin implicare, conformitate și spre conștiință. Aceste aspecte sunt adesea înțelese ca „maturizare”.

Într-un studiu nou, publicat în revista „Nature: Human Behavior”, Kevin Lanning, autorul principal și profesor de psihologie, a observat modul în care maturizarea personalitățiii se reflectă în limbajul nostru de zi cu zi.

Pentru acest studiu, au analizat 44.000 de fragmente de text adunate de-a lungul a 25 de ani de la Washington University Sentence Completion Test, o observare a etapelor dezvoltării personale.

Ulterior, au descompus textele în funcție de mai mutle categorii care includeau și structura sintactică, și înțelesul lor psihologic. Cercetătorii s-au concentrat pe 6.400 de termeni clasificați în 81 de categorii, pornind de la pronume la singular (”eu”, ”mine”), până la cuvinte care exprimă puterea (”superior”, ”a agresa”).

Rezultatele arată că în procesul de dezvoltare a personalității, frecvența cuvintelor care exprimă centrare pe sine (folosirea pronumelui ”eu”, de exemplu) a scăzut, în timp ce complexitatea (cuvinte precum ”dar”, ”deși”) a crescut.

Cuvinte asociate cu situațiile informale (”timp liber”) și cu impulsul nestăpânit (”furie”, înjurături etc.) s-au dovedit a fi, în cele mai multe cazuri, legate de un nivel în scădere al stimei de sine.

Citește și: 

Comunicarea cu subalternii, cheia succesului în afaceri! Iată cum trebuie să începi o conversație

Cum să-ți extinzi anul cu 30 de zile libere făcând o singură schimbare importantă în programul tău

De ce se deteriorează funcțiile cognitive pe măsură ce înaintăm în vârstă și cum putem preveni acest lucru

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.