Liviu Dragnea, anchetat de procurorii americani. Ce dosar i-au pregătit aceștia

-


Liviu Dragnea a ajuns în atenția procurorilor americani în cazul lui Elliott Broidy, cunoscut în România după ce l-a invitat în ianuarie 2017 pe liderul PSD la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump. Broidy se află în atenția procurorilor federali americani pentru o posibilă schemă “pay for play”.

Pe fondul scandalului privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi altor dezbateri majore, presupusele ilegalităţi ale lui Broidy prilejuite de petrecerea de inaugurare a preşedintelui Trump au trecut până acum neobservate.

Jurnaliştii de la talkingpointsmemo.com susțin într-un articol amplu că inaugurarea  din luna ianuarie a noii administraţii s-a dovedit a fi prin excelenţă “trumpiană – extrem de costisitoare”. În context, procurorii federali din Manhattan investighează o posibilă schemă “pay for play” (n.r. plăteşte pentru a juca) şi folosirea ilegală a fondurile de campanie.

Foto: talkingpointsmemo.com

„Problemele legale ale Comitetului inaugural au potenţialul de a face legătura între nenumăratele scandaluri ale administraţiei Trump – legând anchetele de strângerea de fonduri coordonată de Elliott Broidy, suspect de a fi creat schema pay for play şi de conexiuni cu implicarea Rusiei în campania din Statele Unite”, susțin jurnaliştii americani în deschiderea articolului.

Broidy este un lobbyist din Los Angeles care a sărit în barca lui Trump după ce, inițial, l-a susţinut pe Ted Cruz, înainte de a fi numit vicepreşedinte financiar al Comitetului inaugural al lui Trump după alegeri.

Aducerea lui Broidy în Comitetul inaugural a fost ideea prietenul său, Rick Gates, fostul asociat al lui Paul Manafort, care a pledat vinovat în ancheta procurorului Robert Mueller,  întorcându-se astfel împotriva fostului său şef. Broidy şi Gates au lucrat în Comitetul inaugural cu Tom Barrack Jr., un confident al lui Trump.

„Broidy a vândut promisiuni politice oficialilor străini şi promovarea unor interese în Orientul Mijlociu, Malaezia şi China pentru zeci de milioane de dolari”, susțin jurnaliştii americani. Concret, este vorba despre o schemă simplă de plată a diverşilor politicieni pentru a rămâne în grațiile administraţiei americane. Avocatul lui Broidy, Christopher Clark, a refuzat să comenteze situaţia. „Dar Broidy a jucat un rol cheie la petrecerea de inaugurare a administraţiei Trump, la care s-au obţinut donaţii de 107 milioane de dolari, mai mult decât dublu, față de inaugurarea lui Obama din 2009”, punctează jurnaliştii americani.

Procurorii federali din Manhattan investighează acum dacă oficialii străini au plătit pentru acces şi pentru influenţă în administraţia Trump.

O mare parte din ceea ce se ştie despre presupusa influenţă a lui Broidy provine dintr-o operaţiune de spargere a contului său de email, informaţiile fiind scurse către presă în luna martie a acestui an.  E-mailurile par să îl arate pe Broidy solicitând plăţi pentru afacerea sa, oferind în acelaşi timp acces şi influenţă în Administraţia Trump.

Broidy a dat în judecată Qatar în martie, acuzând statul din Golful Persic de spargerea  contului său de e-mail. Compania din industria apărării Broidy – Circinus – are un contract de 200 milioane USD cu Emiratele Arabe Unite, un rival regional al Qatarului.

Rezultatele acelei „spargeri” de mail au fost fructuoase: par a arăta că Broidy i-a aranjat dictatorului congolez Denis Sassou-Nguesso o cină la lumina lumânărilor cu Trump şi Mike Pence, înainte inaugurării noii administraţii americane. După acea întâlnire dictatorul congolez a plătit o factură de 2 milioane de dolari către firma lui Broidy.

Liviu Dragnea, printre clienți

Pe lista clienților lui Broidy s-a aflat și liderul PSD, pe care jurnaliștii americani îl descriu astfel: “Liviu Dragnea, deputat în Parlamentul României, a postat o fotografie pe Facebook cu o zi înainte de inaugurare la o cină cu preşedinte-ales Trump. Dragnea, care este cercetat pentru acuzaţii de corupţie în România, a venit la invitaţia lui Broidy, în timp ce firma Circinus se află în negocieri cu guvernul român”

La câteva luni după ce Liviu Dragnea a luat cina cu Donald Trump, compania lui Broidy, activă în zona contractelor militare, Circinus, și-a deschis o filială în România. La 1 februarie 2018, Circinus a semnat un acord cu Romarm, potrivit G4Media.

Omul de afaceri american a fost implicat în 2009 într-un răsunător caz de corupţie în Statele Unite. În același an, el a demisonat din funcţia de  preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, după ce a recunoscut că a dat mită 1 milion de dolari către oficiali ai statului New York şi către manageri ai fondurilor private de pensii. Broidy şi-a recunoscut faptele şi a plătit 18 milioane de dolari pentru a scăpa de închisoare.

Biletul pentru cina cu Donald Trump la care au participat Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu a costat între 500.000 și 1.000.000  de dolari – cu diferite niveluri de acces, în funcție de suma donată, potrivit unor broșuri ale evenimentului de învestire, obținute de New York Times.

Citește și: Ce ar trebui să ştie tânăra generaţie despre Revoluţia Română din Decembrie 1989. Interviu cu jurnalistul Romulus Cristea


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.