Locuitorii Insulei Okinawa trăiesc 100 de ani. Care este secretul longevităţii şi sănătăţii acestora

-


Locuitorii insulei nipone Okinawa din Marea Chinei de Est au cea mai ridicată speranţă de viaţă de pe Terra, şi totodată o stare de sănătate de invidiat. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să efectueze numeroase studii pe insulă pentru descifrarea secretului longevităţii şi tinereţii acestora, scrie BBC.com.

Un lucru care le-a atras atenţia oamenilor de ştiinţă în Okinawa îl reprezintă numărul foarte mare de persoane care ating venerabila vârstă de o sută de ani. Aici, se află de trei ori mai multe persoane cu vârsta de o sută de ani decât pe continentul american, iar speranţa de viaţă este cu 40% mai mare decât în orice alt loc din Japonia.

Secretul longevităţii locuitorilor din Okinawa îl constituie gena bună şi stilul sănătos de viaţă. De asemenea, oamenii de ştiinţă  au atras atenţia că alimentaţia acestor oameni are o proporţie ridicată de carbohidraţi faţă de proteine întrucât cartoful dulce este cel mai important aliment de pe insulă.

„Este exact opusul dietelor actuale care susțin o alimentaţie bogată în proteine ​​și carbohidrați scăzute”, subliniază Samantha Solon-Biet, care studiază relaţia dintre  nutriție și îmbătrânire la Universitatea din Sydney. În ciuda popularității dietelor Atkins și Paleo, nu se poate spune ştiinţific că un conţinut ridicat de proteine în alimentaţie ar putea genera beneficii organismului pe termen lung.

Alimentaţia bogată în carbohidraţi a locuitorilor insulei nipone Okinawa ar putea să fie cheia unei vieţi sănătoase şi implicit al unei longevităţi sporite, dacă luăm în calcul studiile efectuate pe oameni şi animale, din ultimii ani. O dietă bogată în carbohidraţi ne protejează de diferite boli odată cu vârsta, inclusiv cancerul, Alzheimer şi bolile cardiovasculare.

Cercetările efectuate pe centenarii din Okinawa au evidenţiat faptul că două treimi s-au descurcat independent până la vârsta de 97 de ani, iar aceştia nu suferă de boli cardiovasculare sau de cancer, diabet sau demenţă.

Un răspuns ar putea fi starea genetică foarte bună care include o predispoziţie scăzută către bolile de inimă şi Alzheimer, care ar putea să aibă protecţia genei FOXO3, utilă în reglarea metabolismului și a creșterii celulare. De asemenea, centenarii din Okinawa nu au fumat şi au avut o viaţă activă întrucât s-au ocupat cu agricultura şi pescuitul. Un rol important în longevitatea ridicată a acestor oameni l-a jucat conexiunea socială ridicată care a redus reacţiile organismului la stres. (Singurătatea este la fel de dăunătoare precum fumatul a circa 15 țigări pe zi.)

Cu toate acestea, dieta locuitorilor insulei nipone Okinawa este cea care le asigura îmbătrânirea sănătoasă. Spre deosebire de restul Asiei, cartoful dulce şi nu orezul este alimentul de bază al acestora. De asemenea, aceştia consumă din abundenţă foarte multe legume verzi, galbene şi diferite preparate pe bază de soia, iar carnea de porc, pasăre sau peşte este consumată cu măsură.

Pe de altă parte, medicul biolog Karen Ryan de la Universitatea din California, susţine că dietele scăzute în proteine nu determină regenerarea celulară, iar nutriţia optimă diferă foarte mult în funcţie de etapele vieţii întrucât o dietă bazată în proteine pe bază de plante este mai bună decât una bogată în carne şi lactate.

În acest context, este dificil de spus dacă locuitorii din Okinawa ajung la vârsta de 100 de ani numai graţie dietei bogate în carbohidraţi sau modului de relaţionare şi interacţiune al acestora. De asemenea, mai este nevoie de cercetări suplimentare pentru a descifra secretul longevităţii centanarilor din insula niponă Okinawa.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.