Lovitura DNA la vârful sistemului medical din România

-


DNA zguduie din temelii sistemul medical din România. Lazăr Iordache, vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (A.N.M.D.M.) și-a recunoscut vinovăția în fața procurorilor și este cercetat în arest preventiv. Acuzațiile DNA sunt dare de mită, cumpărare de influență și trafic de influență.

”În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie – iunie 2016, inculpatul Iordache Lazăr i-a promis unei persoane cu funcție de conducere din Ministerul Sănătății (martor în cauză) un procentaj de 5% din sumele alocate de Ministerul Sănătății pentru două spitale (destinate construirii unei stații de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la data de 28 aprilie 2016 i-a remis suma de 125.000 lei pentru ca, pe de o parte, acest funcționar din minister să semneze alocările bugetare către acele spitale și, pe de altă parte, pentru ca acesta să își exercite influența asupra persoanelor responsabile din minister astfel încât banii să fie virați către spitale.

Sumele de bani promise și remise de Iordache Lazăr proveneau chiar din fondurile alocate de Ministerul Sănătății pentru realizarea, la cele două spitale, a proiectelor de construire a unei stații de epurare, respectiv dotarea cu echipamente medicale.

În același context, după ce martorul a fost schimbat din funcție, inculpatul Iordache Lazăr a reiterat promisiunile sale de acordare a unor sume de bani unei alte persoane cu putere de decizie în cadrul Ministerului Sănătății.

În cursul lunii aprilie 2016, în aceleași circumstanțe, inculpatul Iordache Lazăr, i-a cerut și a primit de la managerul unuia dintre spitale (martor în cauză) suma de 200.000 de lei – în două tranșe de câte 100.000 de lei – promițându-i că va remite banii persoanelor din Ministerul Sănătății responsabile cu alocarea fondurilor necesare finalizării unuia dintre proiecte.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Iordache Lazăr, a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 1 an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 200.000 de lei, primită de inculpatul Iordache Lazăr în condițiile de mai sus.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Iordache Lazăr, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză” transmite DNA.

Citește și:

Legea celor 102 taxe. Iohannis i-a dat șah lui Dragnea


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *