Orban: „Asaltul puterii politice împotriva justiţiei a încetat”

-


Premierul Ludovic Orban susţine că unul dintre obiectivele Guvernului pe care îl conduce este să înceteze Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) „într-un timp cât mai scurt posibil”. De asemenea, acesta a mai spus că  acest lucru se poate realiza numai dacă vor fi îndeplinite recomandările Comisiei Europene.

„Unul dintre obiectivele noastre este într-un timp cât mai scurt posibil – să înceteze Mecanismul de Cooperare şi Verificare privind România. Sigur că lucrul acesta nu se poate realiza decât ţinând cont şi punând în practică recomandările cuprinse în cadrul Raportului privind MCV. De asemenea, toate punctele de vedere privitoare la justiţia din România, atât de Comisia de la Veneţia, cât şi de GRECO”, a declarat Ludovic Orban, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Justiţiei de Cătălin Predoiu.

Potrivit acestuia, „a încetat asaltul puterii politice împotriva justiţiei”, iar acţiunea guvernamentală va fi orientată spre a asigura independenţa justiţiei.

„Asaltul puterii politice împotriva justiţiei a încetat. De fapt, a încetat odată cu referendumul convocat de Klaus Iohannis pentru data de 26 mai, în care cetăţenii români au spus foarte clar ceea ce doresc. Respectăm voinţa cetăţenilor români şi toată acţiunea guvernamentală a noastră va fi orientată spre a asigura independenţa justiţiei, funcţionarea normală în cadrul constituţional şi legal a fiecărei instituţii din domeniul justiţiei, pentru a împiedica orice formă de ingerinţă în activitatea magistraţilor, în activitatea Parchetelor, în activitatea instanţelor. Dacă dreptate nu este, nimic nu este. Dreptatea este oferită oamenilor prin intermediul sistemul de justiţiei, prin intermediul instanţelor de judecată, în baza unor legi care sunt adoptate legitim şi care sunt susţinute de oameni şi care sunt aprobate de autoritatea legiuitoare, de Parlament”, a adăugat Ludovic Orban.

Cătălin Predoiu a preluat, marţi, de la Ana Birchall, mandatul de ministru al Justiţiei, în cadrul unei ceremonii la care au luat parte preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.

„Sunt conştient de aşteptările pe care cetăţenii, pe care dumneavoastră domnule preşedinte, domnule prim-ministru le aveţi de la noi, de la Ministerul Justiţiei, un minister pe care l-am respectat ş îl respect pentru profesionalismul său. Aş vrea să rezum în vorbele unui mare profesor de drept, care spune că nu poţi să faci dreptate dacă nu eşti bântuit de spiritul dreptăţii, dacă nu eşti bântuit de spiritul Justiţiei. Pentru mine, sper că pentru toţi magistraţii din România asta ar trebui să însemne profesionalism, meritocraţie şi conştiinţa faptului că nu există Justiţie de dragul Justiţiei. Se face Justiţie pentru cetăţeni. Şi cred că asta ar trebui să fie preocuparea tuturor”, a declarat Cătălin Predoiu.

Citeşte şi:

Noul ministru al Muncii îi linişteşte pe pensionari şi bugetari

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.