Macron a taxat dur Turcia în chestiunea conflictului libian. „Franţa nu îl susţine pe mareşalul Haftar”

-


Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat luni Turcia la Meseberg, în Germania, că are „o responsabilitate istorică şi penală” în conflictul libian ca ţară care „pretinde că este membră NATO”, scrie Agerpres.

„Ne aflăm într-un moment de clarificare indispensabilă a politicii turceşti în Libia, politică care este inacceptabilă pentru noi”, a declarat  preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron în cadrul unei conferinţe de presă alături de cancelarul german Angela Merkel.

Potrivit acestuia, „Turcia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan nu respectă niciunul din angajamentele sale din cadrul conferinţei de la Berlin (organizată în ianuarie), şi-a mărit prezenţa militară în Libia şi a primit înapoi masiv luptători jihadişti din Siria”.

„Este responsabilitatea istorică şi penală a Turciei, care pretinde că este membră NATO sau cel puţin aşa se revendică”, a adăugat şeful statului francez.

Acesta a mai acuzat Ankara pe 22 iunie sub pretextul că face un „joc periculos” în Libia, în care identifica o nouă dovadă a „morţii cerebrale” a NATO.

Turcia a devenit principalul susţinător internaţional al guvernului de unitate naţională (GNA) de la Tripoli, care la începutul lunii iunie a recăpătat controlul asupra întregii regiuni de nord-vest a Libiei îndepărtând forţelor mareşalului Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul ţării.

Preşedintele Franţei a mai spus că „vrea să pună capăt unei idei false: Franţa nu îl susţine pe mareşalul Haftar”, ci mai degrabă lucrează la soluţia unei păci „durabile”. De asemenea, Macron a apreciat că Rusia mizează pe „ambivalenţa” armatei de mercenari ruşi Wagner şi nu pe utilizarea soldaţilor armatei sale.

Citeşte şi:

Cod portocaliu de dictatură


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.