Jean Castex, desemnat premier al Franţei de către preşedintele Macron

-


Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere a societăţii după izolarea impusă de criza coronavirusului, scrie AFP.

Jean Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, după ce Edouard Philippe a demisionat în cursul zilei. În vârstă de 55 de ani, el este un personaj cu puțină notorietate în Franța, care a coordonat strategia privind revenirea la normalitate după ce țara a fost afectată de pandemia de coronavirus.

Castex este un fost colaborator al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy.

Nominalizarea a fost făcută la câteva ore după ce Edouard Philippe a înaintat demisia guvernului său. Devenind mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, Edouard Philippe vine de la dreapta spectrului politic şi nu s-a înscris niciodată în partidul președintele francez.

După accederea lor la putere, cei doi oameni politici au întreprins mai multe reforme controversate, cum este cea a asigurării de şomaj, şi s-au confruntat cu crize multiple, precum cea a „vestelor galbene” şi cea sanitară legată de epidemia de COVID-19, care l-a determinat pe Macron să spună că trebuie să „se reinventeze”, relatează Agerpres.

Noului guvern îi va reveni, aşadar, misiunea acestei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022.

Citeşte şi:

„Omul rachetă” a obţinut „un succes strălucitor” în lupta cu COVID-19. Naţiunea, în stare de alertă maximă


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.