Macron se amestecă în scandalul dintre Ankara şi Berlin

-


Dacă cancelarul german Angela Merkel susţine blocarea integrării Turciei în spaţiul comunitar, preşedintele Franţei s-a alăturat liderilor europeni care vor dialog în relaţia cu Ankara. În momentul de faţă, relaţiile bilaterale turco-germane sunt cele mai tensionate din UE, iar Merkel susţine că regimul lui Erdogan se îndepărtează de normele şi standardele comunitare.

Într-un interviu acordat, joi, unui ziar grecesc, președintele francez a declarat că Turcia este un partener crucial al Uniunii Europene și că relațiile bilaterale  trebuie menținute, întrucât este un partener vital în problema refugiaţilor.„Turcia s-a îndepărtat într-adevăr de Uniunea Europeană în ultimele luni și a depășit cu îngrijorare normele democratice care nu pot fi ignorate. Dar vreau să evit divizarea, deoarece este un partener vital în numeroasele crize cu care ne confruntăm cu toții, în special problema provocată de imigrație și amenințarea teroristă. Și mă ocup de aceste chestiuni prin menținerea unui contact regulat cu președintele Erdogan”, a declarat Macron, pentru publicaţia Kathimerini din Grecia.Preşedintele francez a mai arătat că cooperarea cu Turcia a fost esențială pentru a ridica presiunea asupra Greciei, care s-a confruntat cu greul crizei refugiaților, fiind în periferia de sud-est a UE și punctul de intrare principal al solicitanților de azil.  În 2016, Ankara a încheiat o înțelegere cu Bruxelles-ul o înțelegere care a încetinit semnificativ fluxul de refugiaţi din Orientul Mijlociu.

Aprecierea pragmatică a lui Macron față de Turcia, în timp ce recunoaște defectele sale, pare a fi diferită de cea a cancelarului german Angela Merkel, care într-o dezbatere televizată, duminică, a recunoscut că Ankara a trecut o „linie roșie”.

„Este evident că Turcia nu ar trebui să devină membră a UE. Voi vorbi cu colegii mei [UE] pentru a vedea dacă putem ajunge la o poziție comună în acest sens, astfel încât să putem încheia aceste discuții de aderare”, a declarat cancelarul Angela Merkel.

Merkel se află în prezent în campanie pentru un al patrulea mandat ca lider german și în timp ce alianța CDU / CSU se află în continuare în căutare de oponenți, popularitatea cancelarului a avut un succes în ultimii ani ca urmare a gestionării crizei migranților și refugiaților, cea mai mare problemă a  Europei, după  cel de-al doilea război mondial

Apelul lui Merkel de a bloca ascensiunea Turciei în UE a avut reacții mixte de la alți lideri ai UE, miniștrii de externe ai Austriei și Olandei susținând poziția germană, însă finlandezii, estonienii și lituanienii cer mai multă prudență.

„Nu, ar trebui să continuăm procesul și angajamentul. Nu este ușor, dar trebuie să prețuim contactele”, a declarat ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, pentru Reuters.

Turcia a semnat un acord de asociere cu Bruxelles încă din 1963 și a început negocierile oficiale pentru a adera la blocul european în 2005, deși acestea au fost afectate de chestiuni precum drepturile omului și chestiunea Ciprului. Relațiile dintre Turcia și UE, în special Germania, s-au deteriorat sever după încercarea de eșuate a loviturii de stat din iulie anul trecut. Guvernul lui Erdogan a acuzat Germania de faptul că a păstrat lideri ai  loviturii de stat și susținători ai clericului exilat, Fethullah Gulen, care a fost acuzat de Ankara că este creierul din spatele revoltei.
Germania găzduiește, de asemenea, cea mai mare diasporă turcă din Europa, care a provocat și o ruptură între cele două țări, deoarece mai multe autorități locale au demisionat pentru a interzice mitingurile de campanie ale guvernului turc, pentru a susține un referendum controversat la începutul acestui an. Apoi, premierul Erdogan a acuzat autoritățile germane de comportamentul nazist, provocând o reacție puternică în Germania.

Pentru Germania, care a avut numai 1,1 milioane de refugiați în 2015, și sute de mii în 2016, aceasta ar reprezenta o presiune severă asupra societății și infrastructurii sale, fără a menționa alte țări care simt povara. Reacționând la declarațiile recente ale  lui Merkel, Ismail Hakki Musa, ambasadorul Turciei în Franța, a declarat că organismul european trebuie să-și schimbe părerea dacă dorește ca  țara să fie membru sau nu. „Integrarea Turciei în UE nu este o întrebare turcească, dar este  o întrebare europeană acum. Desigur, avem impresia că suntem înșelați”, a declarat Musa.

Citeşte şi: Israelul a stârnit furia lui Bashar al Assad

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.