Maduro cere armatei să lupte ”împotriva tuturor puciștilor”. ”Nimănui să nu-i fie frică. Este timpul să apărăm dreptul la pace”

-


Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a cărui legitimitate este contestată de către opozantul Juan Guaido şi de către o parte a compatrioţilor săi, a cerut armatei să ”lupte împotriva tuturor puciştilor”, scrie France Presse.

 

”Da, suntem în plină luptă, moralul trebuie să fie ridicat la maximum în această luptă pentru dezarmarea tuturor trădătorilor, a tuturor puciştilor”, a afirmat Maduro, care s-a exprimat, înconjurat de soldaţi, într-un discurs radiotelevizat în cursul dimineţii.

Cu o zi în urmă, şeful statului a declarat că nu va ezita să-i pedepsească pe trădătorii responsabili – potrivit lui – de tentativa eşuată de rebeliune militară, la care chemase Juan Guaido marţi dimineaţă. Cu această ocazie, liderul opoziţiei primise sprijinul soldaţilor care s-au ridicat împotriva regimului de la Caracas.

”Loialitate întotdeauna, trădare niciodată!”, a declarat Nicolas Maduro în faţa soldaţilor în discursul său de joi, reluând un slogan scandat la toate adunările şi manifestaţiile puterii.

”Nimănui să nu-i fie frică. Este timpul să apărăm dreptul la pace”, a mai spus Maduro, care revendică moştenirea defunctului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013).

Tentativa de revoltă armată de marţi a provocat proteste masive împotriva preşedintelui Nicolas Maduro în toată Venezuela, dar în cursul serii el a afirmat că a dejucat o ‘încăierare pucistă’.

A doua zi, de 1 mai, cu ocazia Zilei internaţionale a muncii, mii de venezueleni au revenit în stradă pentru a cere plecarea sa de la putere şi a-şi exprima sprijinul pentru opozantul Juan Guaido, recunoscut în calitatea sa de preşedinte interimar autoproclamat de circa 50 de state. Confruntări violente cu forţele de ordine au avut loc şi o tânără a fost ucisă.

Două persoane au decedat în ultima escaladare a protestelor antiguvernamentale din Venezuela, a declarat joi autoproclamatul preşedinte interimar Juan Guaido,  potrivit dpa.

Un manifestant de 27 de ani a fost ucis marţi în statul Aragua, din nordul ţării, şi o tânără de 27 de ani împuşcată în cap în timpul marşului de pe 1 mai la Caracas a murit în spital în urma rănilor, conform OVCS. Potrivit lui Guaido, forţele guvernamentale angajate de partea preşedintelui Nicolas Maduro se fac responsabile de aceste decese.

Citește și:

Ziua Amintirii Holocaustului. ”Europa este încă o dată urmărită de fantomele trecutului”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.