Mai multe nuvele inedite ale lui Marcel Proust, publicate în octombrie

-


Mai multe nuvele inedite ale scriitorului francez Marcel Proust (1871-1922) vor fi publicate la 9 octombrie, sub titlul ”Le mystérieux correspondant et autres nouvelles inédites”, potrivit Editurii De Fallois din Paris, scrie AFP.

Nouă texte, scrise de Marcel Proust când avea aproximativ 20 de ani, ar fi trebuit să apară în prima sa carte, ”Les plaisirs et les jours” (”Plăcerile şi zilele”), din 1896, însă au fost scoase de autor.  Nuvelele au fost descoperite de fondatorul editurii, Bernard de Fallois, decedat anul trecut, un mare specialist în opera lui Marcel Proust, care s-a aflat în spatele descoperirii unui roman scris între 1895 – 1899 şi rămas neterminat, ”Jean Santeuil”, publicat de Gallimard în 1952, precum şi a textului ”Contre Sainte-Beuve” („Împotriva lui Sainte-Beuve”) editat în 1954.

”Odată cu această colecţie de nuvele şi texte în totalitate inedite, ne întoarcem la ”Recherche du temps perdu” („În căutarea timpului pierdut”)”, marea operă a lui Marcel Proust, arată Editura De Fallois, pe site-ul său oficial.

Scrierile ”poartă amprenta unei lucrări minuţioase. Majoritatea acestor nuvele se supun legilor genului: punerea în scenă a unei situaţii, peripeţii, deznodământ. Îl vedem pe tânărul scriitor multiplicând experimentele narative sugerate uneori de lecturile sale, însă deja implicat cu hotărâre în procesul de creaţie care anunţă prin multe semne opera viitoare”.

Tema dominantă a acestor scrieri, a precizat editura, este analiza ”iubirii fizice atât de nedrept defăimată”. ”Conştientizarea homosexualităţii este trăită în mod exclusiv tragic, ca un blestem”, a adăugat editorul.

Volumul (180 de pagini + 8 pagini facsimil) este completat de un set de documente prezentate de academicianul Luc Fraisse, scrie AFP.

Citeşte şi:

74 de ani de la lansarea primei bombe atomice de la Hiroshima. Spre o nouă cursă a înarmării nucleare?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.