(Mai) sunt preoții de interes public?

-


Citeam recent un articol în care se punea problema faptului că millennialii creștini nu prea mai trec pragul bisericilor. S-au eliberat de păcatul săvârșit prin neprezentarea în fața ambasadorilor creștinătății și au aflat (nu știm cum) că providența nu-i pedepsește dacă n-o vizitează la „office”.

 

În același timp m-am uitat și peste ce bani primesc preoții din România, pe salarii. Nu e vorba că le doresc răul, dar dacă tot mai mulți români își pierd credința în cele sfinte e normal ca Daniel să mai subțieze rândurile angajaților. La naiba! (n-am zis cu Dracu), dacă scade numărul practicanților e normal să se închidă-comaseze unele filiale, cum se întâmplă cu oricare altă afacere.

Bine, bat câmpii. Daniel și urmașii lui nu vor face niciodată ceva atât de logic. Vaca pe care o mulg îi va mai ține mult și bine în limuzine și vile luxoase. Tot ce trebuie să facă e să-i arunce în ochii publicului pe bieții pustnici.

Mi se pare într-un fel ca-n 2019 să ținem din bugetul de stat o opțiune la fel de intimă ca preferința sexuală, ori dragostea față de un club sportiv.

Ortodoxismul nu mai prezintă un interes public. Nimeni nu-ți recomandă să vezi un preot pentru vreo problemă, cu excepția momentelor când nu știi cum să interpretezi un pasaj biblic. Pentru toate problemele lumești ai specialiști: medici, psihologi, electricieni, instalatori ș.a.m.d..

Pare că plătim preoți pentru că ne dorim să conservăm o tradiție pe care s-o pozăm pioși de sărbători. Preotul capătă valoarea unui personaj pe care-l îmbrăcăm în straie populare de sărbători și-l plimbăm prin sat de sărbători.

Nu-mi puteți arunca în față cartea tradiției și-a românismului când cei pe care vreți să-i conservați s-au dus de mult pe apa multiculturalismului, ținând smartphone-uri la ureche, conducând mașini străine și consumând produse de dincolo de granițele grădinii maicii domnului.

Îmi imaginez că ce spun poate părea șocant și a blasfemie, dar trebuie să ne dăm seama că plătim un serviciu pe care nu-l folosim. Dacă sunteți atât de loiali preoției aștept să văd bisericile pline în fiecare duminică. La ce audiență atrag lăcașurile de cult din cartierul meu aș putea confirma că slujitorii domnului sunt plătiți de niște ipocriți.

Facem un frumos recensământ al practicanților și plătim conform. Altfel e risipă. Și lui Dumnezeu nu-i place risipa.

Nu-mi spuneți de importanța bisericilor și a preoților când vă postați în fața lor doar la 12 fără 10, de Paște.

Citește și:

Șmecherul Tăriceanu

Dăncilă: PSD rămâne la guvernare. Mănescu, ministru ALDE, rămâne în Guvern


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.