Junta militară din Mali vrea o perioadă de tranziție de 18 luni pentru revenirea la un guvern de civili

-


Junta militară din Mali, sub presiune pentru a dezvălui planul de revenire la un guvern civil, s-a angajat sâmbătă la o tranziţie într-un termen de 18 luni, scrie AFP.

Un grup de ofiţeri superiori l-a răsturnat de la putere, la 18 august, pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita, în funcţie din 2013 şi slăbit de mai multe luni de contestare în faţa gravelor probleme de insecuritate, de criză economică şi instituţională cu care se confruntă ţara, dar şi de corupţie reproşată întregii clase politice. Astfel, experţi desemnaţi de juntă au adoptat o „cartă” de tranziţie la finalul a trei zile de discuţii la Bamako între personalităţi politice, societatea civilă şi militari.

Această „cartă” nu a fost dată publicităţii deocamdată, dar documentul în discuţie sâmbătă prevedea o perioadă de tranziţie de 18 luni, condusă de un preşedinte goitadesemnat de un comitet stabilit de juntă, potrivit corespondenţilor AFP.

„Ne luăm angajamentul în faţa voastră să depunem tot efortul în punerea în aplicare a acestor rezoluţii în interesul exclusiv al poporului malian”, a declarat şeful juntei, colonelul Assimi Goita, la încheierea „zilelor de consultare naţională”.

Unii parteneri internaţionali ai Republicii Mali, începând cu Comunitatea economică a statelor din Africa de Vest (ECOWAS), au cerut revenirea la puterea civilă în termen de maxim un an, la capătul unei perioade tranziţie conduse de civili.

ECOWAS, care a impus un embargo asupra schimburilor financiare şi comerciale cu Mali, a dat termen juntei până la 15 septembrie să desemneze un preşedinte şi un premier civil de tranziţie.

Citește și:

Erdogan, un nou avertisment pentru Macron: ”Nu aţi terminat să aveţi probleme cu mine!”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.