Mall-uri în centru, spitale la periferie

-


Probabil că peste câțiva ani ne vom da seama că avem nevoie de un Ataturk, un personaj care să tragă linie și să mute capitala țării din (deja) bazarul București într-un spațiu nou, gândit și calculat.

Bine, un Ataturk ne-ar prinde bine cu privire la multe alte aspecte, dar asta-i altă discuție.

Bucureștiul începe să semene din ce în ce mai mult cu o construcție din Lego realizată de un copil de 2 ani. Apar clădiri de tot felul unde nu te aștepți. Se roade încet și sigur din puținul spațiu verde și răsar blocuri, clădiri de birouri și mall-uri de unde nu te aștepți.

Plan urbanistic? Limbi străine.

Când au început să răsară mall-urile părea ceva firesc. Un mall pe sector părea o treabă de bun simț pentru românul ahtiat de shopping.

Acum trăim într-un oraș cocoșat de centre comerciale și tragem speranțe c-o să mai apară câteva în următorii ani. Construite cum îți e mai bine: în zonele aglomerate, unde să gătuie traficul (vezi Park Lake mall), ori la o stație de tramvai unul de celălalt.

Așa au gândit oficialii care au eliberat avizele. Mall-uri la tot pasul. Dacă te apucă sevrajul de cumpărături, să ai „o gură de aer” în proximitate.

Între timp se anunță o minune: spital nou. Mare. Când? Peste 5 ani. Discutabil, dar să visăm cu ochii deschiși, că-i ieftin.

Unde se va ridica acest spital? Doar nu credeți că undeva la îndemâna locuitorilor. O să-l mute la periferia orașului, undeva unde ajungi cu dificultate când e trafic. Adică mereu.

Promisiunea ștampilaților? O să fie și-o gură de metrou în zonă. Deja avem două vise-n cap. E prea mult, chiar și pentru un popor credul ca ăsta.

Eu nu știu de ce se mai chinuie cu spitale, fie ele și la periferie. Să facă mall-uri și clădiri de birouri pe o arie de 100 de kilometri în jurul Bucureștiului. Și abia după să mai construiască o policlinică. Sau o biserică. Ce mai contează?

Citește și:

Iohannis, la bilanțul Parchetului General: Românii nu își doresc ca infractorii să facă legea

Golani în uniformă

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.