Mândru că sunt român? De ce?

-


Cea mai vândută carte din 2018 a fost „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, avându-l ca autor pe Yuval Noah Harari. Ideea centrală a acesteia porneşte de la următoarea întrebare: cum au reuşit nişte maimuţe nesemnificative apărute în Africa să domine întreaga planetă şi să aibă o influenţă atât de mare (de viaţă şi de moarte) asupra tuturor celorlalte specii?

Din punct de vedere fizic nu suntem excepţionali în nicio privinţă. Nu avem nici cea mai mare viteză, nici cea mai bună vedere, nici cel mai fin auz sau miros. Cu toate acestea suntem în vârful piramidei trofice şi în funcţie de acţiunile noastre facem ca în fiecare an să dispară între 200 şi 2000 de specii. Sună apăsător, nu?

Ceea ce ne-a pus în vârful lumii este capacitatea noastră de a colabora în numere mari. Dintre toate animalele de pe pământ suntem singurii care colaborăm în mod conştient şi voit în numere de ordinul miliardelor. Am depăşit asocierea în grupuri de vânători, triburi, cetăţi (polisuri), ţări şi imperii. Ce ne-a făcut capabili să colaborăm în numere atât de mari? Capacitatea de a crede în poveşti şi de a le crea.

Autorul face o comparaţie foarte amuzantă în carte: unui om îi poţi spune o poveste cum că dacă nu cumpără acum o banană să o mănânce şi pune banii de-o parte, într-un viitor previzibil va putea să se bucure de mai multe banane. Logic, nu? Pe povestea asta se bazează sistemul bancar. Credeţi că o maimuţă ar crede vreodata aşa ceva? Nu! Va mânca banana şi dusă e.

Acum că ştim că oamenii cred în poveşti şi că acesta este motorul asocierii dintre noi, anume credinţa comună în aceleaşi poveşti, trebuie făcută o clasificare a acestora în funcţie de succesul pe care îl au. Criteriul e simplu…numărul de followers, ca pe Instagram. Cu cât mai mulţi cred în ea, cu atât e mai puternică (vezi religiile).

Nu vi se pare că societatea românească devine tot mai nihilistă?

Wikipedia zice că nihilismul este o poziţie filosofică care susţine că a fi, în special trecutul şi prezentul existenţei umane, nu are nicio însemnătate obiectivă, scop, adevăr comprehensibil sau vreo valoare esenţială. Din punctul meu de vedere, traducerea simplă este “Mă piş pe el de vot”.

Dacă nu ai un scop, atât ca om, dar şi ca naţiune devii nihilist, consideri că implicarea nu are sens, nimic din ce faci sau ai putea face nu are nicio importanţă. De ce? Pentru că nu e nimic dincolo de vot…un ideal pentru care să tragi ca naţiune. Carl Gustav Jung spunea că omul nu poate să trăiască o viaţă fără însemnătate. E absolut valabil şi pentru o naţiune.

Când a fost ultima dată când a existat un proiect de ţară? Unirea tuturor românilor, aderarea la NATO, aderarea la UE…au fost proiecte care au scos oamenii în stradă.

Stabilirea unui plan de ţară nu este important numai prin obiectivul în sine ci şi pentru că drumul pe care îl parcurgi până acolo este presărat cu fericire şi tristeţe şi asta înseamnă viaţă, generează sentimentul că trăieşti, că eşti un organism viu, că poporul în mijlocul căruia te-ai născut dintr-o simplă întâmplare este demn, are o direcţie şi ştie ce vrea.

Am vaga impresie că prea puţini oameni citesc. Mi-aş dori ca mai mulţi dintre noi să facem asta, liderii politici deasemenea (români sau europeni). Nici unul nu propune un obiectiv naţional deşi sunt 1000% sigur că asta ar fi cartea căştigătoare la orice alegeri.

Vă amintiţi de “România lucrului bine făcut”? Acesta nu e un plan de ţară pentru că nu răspunde la întrebarea CE? Răspunde la întrebarea CUM.

Ca să fiu “Mândru că sunt roman” îmi trebuie nişte motive. De ce? Pentru simplul fapt că m-am născut aici? Asta e o întâmplare, nu un motiv. Ce m-ar face mândru că sunt român? Să ştiu că planul României este să devină cea mai mare putere economică din Europa centrală şi de Est în 10 ani.

Citește și: Complexul salvatorului de țară


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.