Manifestații de susținere pentru un judecător suspendat în marile orașe din Polonia. PiS continuă asaltul împotriva justiției

-


Câteva mii de polonezi au demonstrat duminică în faţa Ministerului Justiţiei din Varşovia, dar şi în alte oraşe, în semn de susţinere faţă de un judecător suspendat pentru că a pus la îndoială, de facto, o parte a reformelor judiciare realizate de conservatorii aflaţi la putere, scrie AFP.

Protestatarii adunaţi la Varşovia au fluturat steaguri europene şi pancarte pe care scria: „Onoare şi glorie judecătorilor neclintiţi sau „Fiecare cetăţean are dreptul la tribunale independente”.

„Oamenii aflaţi la putere fac totul pentru a distruge statul de drept şi independenţa justiţiei. Vrem să arătăm că nu vom renunţa la niciun judecător aflat în dificultate”, a declarat judecătorul Krystian Markieicz, preşedintele asociaţiei magistraţilor Iustitia.

Partidul naţionalist conservator Dreptate şi Justiţie (PiS) se confruntă cu un val de critici din partea unei mari părţi a puterii judecătoreşti poloneze, dar şi a Bruxelles-ului pentru reformele din justiţie, aplicate de la preluarea puterii în octombrie 2015.

PiS asigură că aceste reforme sunt indispensabile pentru a reduce corupţia şi a elimina rămăşiţele regimului comunist, în timp ce Comisia Europeană a criticat Varşovia pentru slăbirea statului de drept şi atacarea independenţei sistemului judiciar.

Protestul de duminică a avut drept scop denunţarea pedepsei care îl ameninţă pe judecătorul Pawel Juszczyszyn. În timpul unei proceduri de apel din Olsztyn, în nord-estul Poloniei, acesta a exprimat îndoieli în privinţa imparţialităţii unui judecător care a pronunţat decizia în primă instanţă.

Acest judecător a fost numit de noul Consiliu naţional al magistraturii, pe care opoziţia îl acuză de lipsă de independenţă faţă de puterea politică.

Joi a fost lansată o procedură disciplinară împotriva judecătorului Juszczyszyn, care a fost suspendat vineri.

„Fac apel la colegii mei: nu vă lăsaţi intimidaţi, rămâneţi independenţi şi curajoşi”, a spus magistratul protestatarilor din Varşovia.

Manifestări de susţinere au avut loc în mai multe oraşe, printre care Cracovia, Poznan, Szczecin şi Wroclaw.

Citește și:

 China acuză ONU de amestec în criza din Hong Kong

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.