Mărinimia festivă și prostia ca boală

-


Aceste sărbători de iarnă ne găsesc într-o ipostază identică, singura diferență dintre Crăciun 2017 și Crăciun 2018 constând în faptul că din toată sărăcia neamului ne-am permis o schimbare de smartphone, o plasmă cu cinci centimetri mai mare și frustrări mai mari.

Dar altfel spus se anunță o iarnă la fel de rece și cu un bilanț la fel de trist.
Parlamentarii, această replică fidelă a poporului (că doar sunt reprezentanți), n-au făcut notă discordantă. Au scos din portofel (adică bugetul țării) cu două mâini și au aruncat spre amărâți, zâmbind la cameră și vorbind pe un ton pios de vomită și îngerii.

Focile au aplaudat și au lăudat gestul mărinimos, cunoscut fiind faptul că ființele fără o dezvoltată structură cerebrală nu-s capabile să recunoască ipocrizia.
Cel mai recent episod de fariseism acceptat (fariseism-light) a avut loc în Parlament unde mai mulți politicieni și-au golit portofelele pentru a umple pălăria unui colindător. În cazul ăsta banii au venit pă persoană fizică, dar sursa și exemplul dat e tot de neam prost.

Copilul a zâmbit văzând cum îi aterizează Caragiale, Blaga și Eminescu în căciulă. De ce să nu zâmbească? Nu-i el în măsură să-și dea seama că oamenii primiți ca răsplată pentru colindă vor ajunge anonimi în școlile căzute.
Politicieni și-au zâmbit ca ultimii cocalari, mândrie mare că au cadorisit un copil cu bani, nu viitor.

Mutând obiectivul de pe Casa Poporului ne mutăm pe Casa Domnului. Dumnezeu, nu Daniel. Aici situația e la fel de comică. Starețul mânăstirii Putna, Melchisedec Velnic, a făcut o serie de declarații demne de un reprezentant al unei afaceri învechite. „Vrem spitale pentru că suntem bolnavi. Ce este boala? O urmare a păcatului”.

D-aia au copiii cancer. Că-s păcătoși. D-aia fac sugarii streptococi. De la păcate. Nenumărați români se pastilează pentru gripe, hepatite și artrite, când ar putea să facă o spovedanie și să se curețe de păcat și boală.

Melchisedec nu spune rău ce zice. Așa-i când studiezi medicina pe moaște.
Dar de un lucru trebuie să ținem cont. Starețul de la Putna e tot un fel de influencer, doar că e pentru BOR. El nu promovează fumatul electronic, mâncarea de la fast-food, ori vreo ținută sezonieră (rochia cu fir de aur e atemporală).

Melchisedec face pe filiera lui ce fac alții pe Facebook și Instagram: încearcă să convingă. Problema e că PreaStarețul emite niște păreri demne de un copil care se visează vedetă pe internet pentru că linge cactuși.

Dacă privim BOR-ul ca pe o afacere (și asta e) trebuie să ne uităm la reprezentanții lor ca la niște influenceri religioși.

Citește și: Interviu VIDEO. Dr. Vasi Rădulescu: „Dacă fiecare ar face puținul din jurul lui, atunci lucrurile s-ar schimba considerabil”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.