Mark Esper: ”Să fie clar, SUA nu abandonează forţele kurde partenere”

-


Ministrul american al apărării, Mark Esper, a declarat, vineri seara, că Washingtonul „se opune ferm” operaţiunii militare a Turciei în nord-estul Siriei, dar că nu va trimite soldaţi americani în mijlocul „lungului conflict” dintre Ankara şi kurzi, scrie AFP.

„Să fie clar, noi (SUA) nu abandonăm forţele kurde partenere”, a declarat Mark Esper în faţa jurnaliştilor, adăugând că forţe ale SUA rămân cu kurzii în unele zone ale Siriei şi că SUA au retras doar 50 de soldaţi din zona de conflict.

Potrivit acestuia, Turcia a pus SUA într-o „situaţie dificilă”.

De asemenea, ministrul american al Apărării a subliniat că i-a cerut omologului turc ca Ankara să pună capăt operaţiunii sale din nord-estul Siriei, dar că nu a vede niciun semn că Turcia va face un pas înapoi.

„Nu am niciun semn sau indiciu că ei (turcii) vor să-şi suspende operaţiunea”, a declarat Esper în timpul unei conferinţe de presă la Washington, precizând că se bazează în aceste afirmaţii pe o discuţie telefonică pe care a avut-o joi cu omologul său turc Hulusi Akar.

Acesta a mai spus că şi alţi oficiali americani „au îndemnat Turcia să-şi oprească această incursiune”. De asemenea, potrivit ministrului american al apărării, şi alte ţări din NATO i-au cerut Turciei, membră a Alianţei, să-şi oprească operaţiunea din nord-estul Siriei.

Forţele kurde au anunţat vineri fuga a cinci jihadişti ai grupării Statul Islamic (SI) dintr-o închisoare din apropiere de Qamishli, în nord-estul Siriei, după raiduri aeriene turce în împrejurimi. Ofensiva turcă a fost condamnată de mai multe ţări occidentale, care se tem de ceea ce s-ar putea întâmpla cu miile de jihadişti deţinuţi în închisori controlate de Forţele democrate siriene (FDS), principala forţă armată din regiunea autonomă kurdă şi vârf de lance în lupta antijihadistă.

Citește și:

Turcia a înregistrat primele pierderi în operaţiunea militară din Siria


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.