„Masacrul de la Atocha”. Brazilia l-a extrădat în Spania pe teroristul Carlos Garcia Julia

-


Brazilia l-a extrădat joi seara către Spania pe militantul de extremă dreapta Carlos Garcia Julia, unul dintre autorii atentatului contra unor avocaţi comunişti la Madrid, în 1977, cunoscut drept ”masacrul de la Atocha”, scrie AFP.

Carlos Garcia Julia a fost condus de Poliţie la aeroportul Garulhos din Sao Paulo (sud-est) pentru a se îmbarca într-un avion de pasageri, care va ajunge vineri dimineaţă în Spania, unde trebuie să execute încă 10 ani în spatele gratiilor. În acest sens, poliţia federală braziliană a confirmat joi seara că spaniolul, a cărui vârstă este de 66 sau 67 de ani, urma să fie extrădat în cursul zilei.

Pe 24 ianuarie 1977, Carlos Garcia Julia împreună cu alţi câţiva militanţi de extremă dreapta au împuşcat mortal trei avocaţi comunişti, un student la Drept şi un funcţionar.

”Masacrul de la Atocha”, după numele străzii unde a avut loc atentatul, a şocat Spania post-franchistă, aflată în plină tranziţie către democraţie. Condamnat în 1980 la 30 de ani de închisoare, Garcia Julia a fost eliberat condiţionat în 1991 şi urma să execute restul pedepsei sub supraveghere în Paraguay, dar a fugit, începând o urmărire a sa în America de Sud.

Garcia Julia a fost arestat la Sao Paulo în decembrie 2018, iar în august 2019 Curtea Supremă a Braziliei a autorizat extrădarea sa. La începutul lunii ianuarie, autorităţile braziliene au notificat Madridul în legătură cu extrădarea acestuia.

Citeşte şi:

Peste 2,7 milioane de cetăţeni comunitari şi-au depus actele de rezidenţă în Marea Britanie


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.