May ar accepta amânarea Brexitului pentru ca Regatul Unit să poată ieși ordonat din UE

-


Premierul britanic Theresa May a declarat miercuri seara că ar fi dispusă să accepte o ofertă UE privind amânarea Brexitului pe termen lung, atât timp cât Marea Britanie va putea părăsi Blocul comunitar în momentul ratificării acordului de Brexit, potrivit The Guardian.

 

Liderii statelor din Uniunea Europeană au dezbătur miercuri seară chestiunea perioadei de amânare a Brexit oferită Marii Britanii, cu opţiunile cele mai probabile fiind 31 decembrie 2019 sau 31 martie 2020. Propunerea Theresi May privind o amânare până pe 30 iunie este puţin probabil să fie acceptată de liderii UE, care se tem că o amânare pe termen scurt nu este suficientă pentru ca Parlamentul britanic să aprobe acordul.

Însă, May a semnalat miercuri că ar putea accepta şi o amânare pe termen lung. „Scopul acestui summit este de a conveni o amânare ce ne oferă mai mult timp să convenim o înţelegere care să ne permită să părăsim UE într-o manieră ordonată”, a declarat Theresa May, înainte de summitul Consiliului European de la Bruxelles.

Pe de altă parte, liderii UE vor avea mai multe întâlniri fără Marea Britanie şi va cere ca Londra să se abţină de la subminarea blocului comunitar „în special când va participa la procesul de luare a deciziilor” în timpul unei amânări a Brexitului, potrivit unui draft de concluzii ale Consiliului European de miercuri, relatează Reuters.

Liderii UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a se pune de acord asupra unei a doua amânări a Brexitului, iar draftul de concluzii ale summitului a fost actualizat miercuri seară cu mai multe măsuri de protecţie menite să prevină situaţia în care Marea Britanie ar fi un membru perturbator în timpul unei extinderi a aplicării articolului 50 din Tratat.

Draftul, care a fost consultat de Reuters şi care poate suferi modificări în timpul discuţiilor şefilor de stat şi de guvern, menţionează în special următoarea frază: „Cele 27 de state membre şi Comisia Europeană vor continua să se întâlnească separat la toate nivelurile pentru a discuta chestiuni legate de relaţiile în situaţia de după retragerea Marii Britanii”.

Citește și:

Exclusiv. Republica Moldova, sub spectrul anticipatelor şi al instabilităţii politice. Ana Guţu: „Asistăm la o revitalizare a forțelor antinaționale, antiromânești și pro-rusești”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.