Ceferiștii, din nou în stradă. Lider de sindicat: 60% dintre salariile ceferiștilor sunt în jurul salariului minim pe economie

-


Salarii decente care să reflecte pregătirea și responsabilitățile, condiții decente de muncă și adoptarea Statutului Personalului Feroviar, sunt câteva revendicări ale ceferiștilor care au ieșit din nou, luni, să protesteze în fața Ministerului Transporturilor (MT) și la Guvern. În fața MT, se strigă hoții, tâlharii și mincinoșii.

Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, a declarat, la Digi24, că este posibil să se ajungă și la grevă generală dacă problemele cu care se confruntă ceferiștii de ani de zile nu le sunt rezolvate.

”Salarizarea este mizerabilă. 60% dintre salarii sunt în jurul salariului minim pe economie, iar ceilalți angajați câștigă în jur de 3000 și ceva de lei. Adoptarea Statutului feroviarului ar însemna și o reparație la nivelul salariilor pentru că în 21 i s-a făcut o nedreptate feroviarului. Tot personalului din zona siguranței, cu excepția mecanicului, i s-a luat grupa de muncă. Prin acest statut, li s-ar da dreptul să iasă mai devreme la pensie pentru că ceferiștii lucrează în condiții inumane și nu pot rezista până la 65 de ani. Aceasta este principala prevedere a statutului”, a explicat Iulian Măntescu.

Foto: Sebastian Rusu

Despre CFR Marfă, liderul de sindicat a spus că această companie se află într-o situație delicată, fiind pusă în situația de a fi falimentată. ”Nu vor să găsească soluțiile legale de stingere a datoriilor. CFR Marfă are de recuperat circa 600 de milioane de lei de la diferite firme ale statului. De asemenea, are de achitat 590 de milioane către CFR S.A. la care s-au adăugat 250 de milioane penalități. Este o nedreptate ce i se creează operatorului CFR Marfă. Trebuie să înțeleagă toată lumea că este o societate a statului și toate țările din Europa își mențin societățile pe linia de plutire. Nu le omoară cum vor s-o omoare ai noștri”, a mai spus Măntescu, subliniind că CFR Marfă nu poate plăti peste noapte 800 de milioane de lei. ”Trebuie găsite soluții legale și acești bani se vor plăti într-un final”, a completat acesta.

Foto: Sebastian Rusu

Întrebat dacă se poate ajunge la grevă generală, Măntescu a răspuns: ”Dacă nu vor fi rezolvate o parte dintre problemele pe care noi le-am sesizat în ultimii ani, este posibil orice. Noi vom stabili ce vom face după ce vom vedea ce se întâmplă în urma acestui miting”.

La protest au participat ceferiști afiliați sindicatelor Elcatel, Federația Drum de Fier, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă și Sindicatul pentru Unitatea Salariaților CFR Călători.

Un protest similar a avut loc și vineri tot în fața Ministerului Transportului și Guvernului, pentru a se atrage atenția asupra subfinanțării companiei. Protestul a fost organizat de Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane şi de cei din Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

(A contribuit Sebastian Rusu)


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.