Medic, condamnat pentru şpagă, achitat definitiv

-


Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Judeţean Constanţa, Marius Militaru a fost achitat de magistraţii Curţii de Apel Constanţa, în cazul acuzaţiei de luare de mită, decizia instanţei fiind definitivă.

 

Medicul Marius Militaru a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi cerut de la un pacient suma de 3.000 de lei, condiționând operația pe cord deschis  de primirea acestor bani.

În acest context, Tribunalul Constanța l-a condamnat, în februarie 2016, la doi ani închisoare cu suspendare pe medicul Marius Militaru, pentru luare de mită. Decizia magistraților constănțeni nu a fost definitivă, astfel că medicul a putut ataca decizia la Curtea de Apel Constanța.

Instanța de judecată a admis apelul acestuia şi a dispus achitarea sa, respingând, totodată, ca nefondat apelul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa, care solicitase o pedeapsă mai aspră.

De asemenea, magistrații au înlăturat și obligarea lui Militaru Marius de la plata sumei de 4.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, ce rămân, astfel, în sarcina statului.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în 17 noiembrie 2014, Marius Militaru, medic primar şi şef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, i-ar fi pretins unui pacient suma de 3.000 de lei, condiţionând de remiterea acestei sume efectuarea unei operaţii pe cord de care depindea supravieţuirea acestuia.

Pe 24 noiembrie, medicul anestezist Nicoleta Arhire i-ar fi cerut pacientului, denunțător în cauză, 1.000 de lei pentru sine şi 2.000 de lei pentru Marius Militaru. Ulterior, în 5 decembrie, chirurgul Marius Militaru şi medicul anestezist Dorin Arhire, soţul Nicoletei Arhire, au primit, de la acelaşi denunţător, suma de 2.000 de lei, respectiv 1.000 de lei, pentru intervenţia chirurgicală, arată procurorii.

Anchetatorii au mai arătat că șeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la SJU Constanţa a primit, în data de 15 decembrie, încă o mie de lei de la denunţător, ca rest al sumei cerute iniţial de medic pentru operaţia pe cord, fiind prins în flagrant de procurorii anticorupţie.

Cei trei au fost trimiși în judecată în ianuarie 2015, dar magistrații au hotărât disjungerea dosarului, soții Arhire fiind judecați separat. În luna iulie, cei doi medici anesteziști au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenta Constanța sau în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Constanţa, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

Citeşte şi:

Gala premiilor Globul de Aur 2019. Marii câştigători

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.