Medicii continuă să moară din cauza epuizării. Reacția ministrului Sănătății

-


În timp ce politicienii aflați la putere le contestă salariile mărite, medicii pleacă secerați pe fondul epuizării din cauza unei legislații deficitare. Medicul Ștefan Quai a făcut un stop cardiorespirator vineri dimineață într-un centru de permanență. El făcea gărzi pentru a-și suplimenta veniturile, deși se afla la pensie. Ministrul Sănătății a reacționat și a promis, ca de fiecare dată, că va veni cu o rezolvare.

 

Vineri, 07 iunie, în jurul orei 06:00, asistentul medicului a auzit un zgomot puternic și l-a găsit pe medic căzut, în stop cardiorespirator, potrivit bihon.ro.

Asistentul a sunat la 112 și a început să îi efectueze manevrele primare de resuscitare.

Echipajul medical de Terapie Intensivă Mobilă Smurd, cu medic, a continuat manevrele avansate de resuscitare preț de o oră și jumătate, mai mult decât presupune protocolul în astfel de urgențe. Fără rezultate

Medicul era la pensie, dar, cu acordul Colegiului Medicilor, efectua gărzi la un Centru de permanență.

Medicul primar Livia Davidescu, din Craiova, scrie pe Facebook că lista medicilor decedați în gardă se prelungește cu încă un nume.

„Colegul Ștefan Quai, primul mf-ist din Bihor cu contract privat cu CAS (și-a amenajat spațiul din casă pentru cabinet medical pe vremea când toți lucrau încă în cabinetele de stat) s-a dus azi la ceruri. Nu a mai apucat să iasă din garda efectuată la CP. Abia ieșise la pensie, mai făcea gărzi la CP pentru a fi încă activ. Se mutase din Oradea mai la sat pentru a fi mai liniștit și pentru a se putea ocupa mai mult de nepoți. Să-l ierte D-zeu și să-l odihnească!”, scrie dr. Livia Davidescu, citată de Mediafax.

Reacția ministrului

Într-o intervenție la Antena 3, ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că… „sunt lucruri nerezolvate de 30 de ani și care nu pot fi rezolvate într-un an”.

„E trist când pleacă un medic și îmi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat. S-au făcut pași importanți, dar din păcate, efectele se vor vedea în timp. Din martie 2018, salariile s-au majorat. Procentul alocat medicinei de familie crește și va crește în fiecare an pentru că știm cum stau lucrurile. (…) Sunt lucruri nerezolvate de 30 de ani și care nu pot fi rezolvate într-un an sau dacă le rezolvăm, nu pot produce efecte într-un an. De la 1 ianuarie 208, tariful orar pentru gărzile din centrele de permanență a crescut la 40 de lei de oră. Nu poate fi vorba despre un câștig de 300 lei pe lună. Poate pe zi sau pe gardă. (…) Da, sunt probleme”, a declarat Sorina Pintea, la Antena3.

Potrivit ministrului Sănătății, va fi efectuată o analiză după decesul medicului din Bihor.

„Județul Bihor e unul care are foarte multe centre de permanență. Timiș, și apoi Bihorul, sunt printre primele locuri. Sunt niște lucruri pe care o să le analizăm. Datele le avem. (…) Despre activitatea dânsului (medicul, n.r.) nu doresc să discut public. Pot să spun doar că a fost un medic de excepție”, a mai explicat Pintea.

Citește și: Despre „cancerul” din sistemul sanitar. Povestea tulburătoare a unei asistente care a muncit pe brânci peste patru decenii

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.