Medicii de familie, pe cale de dispariție? Ministerul ia în calcul să aducă medici din Republica Moldova

-


România se află la mare risc de a avea un număr mult prea mic de medici de familie raportat la numărul de locuitori din cauza bătăii de joc a guvernanților din ultimii 30 de ani. Un raport al Institutului Național de Statistică (INS) arată că numărul de cabinete ale medicilor de familie a scăzut cu 453 în ultimii trei ani, informează 360medical.ro.

De altfel, numărul de cabinete medicale de familie a scăzut constant în ultimii ani, de la 11.397 în 2015 până la 11.055 în 2017 și 10.944 în 2018. Și numărul cabinetelor medicale de medicină generală a scăzut sensibil anul trecut, cu 50 față de 2017, până la 726. De asemenea, numărul de centre medicale de specialitate s-a redus cu 22 anul trecut, până la 670. În plus, peste 500 de comune din România nu au medici de familie.

La începutul lunii mai a intrat în vigoare o lege care le permite medicilor de familie să lucreze la cel mult două puncte de lucru secundare deschise în localități fără servicii medicale, dacă pot acoperi cel puțin 10 ore pe săptămână.

Iar pentru a compensa deficitul de medici cu această specializare, Ministerul Sănătății ia în calcul aducerea unor medici de familie din Republica Moldova.

Nu mai avem răbdare!

Medicina de familie este baza sistemului medical, iar faptul că lucrurile merg atât de prost este din cauza că acest segment este ignorat de 30 de ani. „Vă anunțăm că nu mai exista nici timp, nici răbdare, nici mijloacele necesare pentru a împiedica distrugerea, parcă în mod voit, a acestei nobile şi frumoase specialități care este Medicina de Familie, fundamentul oricărui sistem de sănătate sănătos, din toată lumea civilizată”, au atras recent atenția medicii.

Salariile din sistemul sanitar nu au crescut și pentru medicii de familie, așa că aceștia se zbat la propriu să supraviețuiască.

De ani de zile, medicii de familie se plâng că nu le ajung veniturile pentru cheltuieli curente, pentru că medicul de familie trebuie să asigure toate cheltuielile cu infrastructura, dotarea cabinetului, salariile angajaților cu toate taxele și impozitele aferente etc. Detalii aici:

Apel disperat al medicilor de familie către guvernanți: Ne-am săturat!

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.