„Medicii pleacă din țară pentru că profitorii sistemului nu îi lasă să lucreze și îi umilesc”. INTERVIU cu medicul Cristian Ceontea

-


Dr. Cristian Ceontea, medic medicină generală, face parte dintr-un grup de medici curajoși –  care devine tot mai mare pe zi ce trece – care nu mai tolerează nicio abatere de la litera legii și a bunului-simț când vine vorba despre funcționarea normală a sistemului sanitar. În opinia sa, în sistemul sanitar există două categorii de oameni: cei care vor să folosească sistemul pentru a trata și vindeca oameni și cei care folosesc sistemul pentru o îmbogățire rapidă și care, din păcate, sunt cei mai vocali și vizibili în mass-media.

Jurnalistii.ro: Sunteți un grup de medici care s-au săturat să mai bage sub preș lucrurile care nu merg în sistem. Și am să amintesc de un comentariu de-al dvs. recent, extrem de acid. Ați avut vreun feedback, fie el și negativ? Faptul că dvs. semnalați pe Facebook neregulile, se întâmplă ceva?

Nu se întâmplă nimic și asta pentru că neregulile se cunosc, dar convin celor care le-ar putea corecta.

E ciudat că pe de o parte există autoritățile care nu mai contenesc să apară la televizor de fiecare dată când se face câte ceva în vreun spital și dvs., câțiva medici, care le spuneți românilor că lucrurile stau foarte rău. Ceea ce se face – dotarea unei secții, cumpărarea unui CT etc. – nu înseamnă pași, mici ce-i drept, spre un sistem care să funcționeze bine?

Ar trebui să înțelegem că, în sistemul medical, sunt două categorii de personal (și medicii se împart între aceste categorii). Sunt oameni care vor să folosească sistemul pentru a trata și vindeca oameni. Și mai este o altă categorie care folosește sistemul pentru o îmbogățire rapidă. Adică fură, cer șpagă, condiționează angajări, manipulează și truchiază licitații, deturnează fonduri. Ca și discurs public, a două categorie, cea a profitorilor de pe urma sistemului, este mult mai vocală și mai prezentă pe „sticlă”. Este și categoria care beneficiază de sprijin politic și astfel conduce spitalele și, implicit, pe ceilalți.

 

Chiar dacă acești reprezentanți ai categoriei profitorilor de pe urmă sistemului fac aparent ceva bun, cum ar fi achiziționarea unui CT sau dotarea unei săli de operații, vor subordona respectiva investiție interesului propriu, creând nereguli care să le permită sustragerea unor mari sume de bani.

Se știe că există un deficit de medici. Dvs. cum credeți că se poate rezolva problema aceasta, pentru că e foarte clar că medicii plecați cu greu se vor întoarce?

Nu se va rezolva. Medicii pleacă, pe de-o parte, pentru că sunt prost plătiți, pe de altă parte ei pleacă pentru că profitorii sistemului, acea categorie toxică aflată în conducerea sistemului, nu îi lasă să lucreze, îi umilesc, îi țin la periferia profesiei lor.

Când într-o secție nu sunt materialele și medicamentele corespunzătoare cu anii, medicul care vrea să își facă meseria va pleca. Șeful de secție sau managerul care are de câștigat de pe urmă acelor lipsuri, nu va pleca!

Așa că balanța s-a dezechilibrat și mai mult prin plecarea celor care vroiau să-și facă meseria, în favoarea profitorilor. Fără o resetare a sistemului, exodul va continua.

V-ați simțit vreodată umilit de vreun pacient la locul de muncă? Vă întreb acest lucru pentru că, la Urgență fiind, am fost martora unui dialog între un rezident și o femeie care i-a vorbit acesteia foarte urât. Rezidenta nu i-a replicat, dar eu am văzut-o schimbându-se la față. Cum trebuie gestionate astfel de situații?

Mi s-a intâmplat. Nu o dată! Chemați de urgență la un copil lovit de autobuz, deși am ajuns în trei minute, am îndurat un potop de înjurături din partea unui individ de pe trotuar. Am fost înjurați tot timpul cât am făcut imobilizarea cervicală, apoi urcarea pacientului în mașină și monitorizarea sa. Când am terminat și eram gata să plecăm, m-am uitat în jur: dispăruse.

 

Suntem înjurați la 112 frecvent, ni se aruncă injurii și amenințări pentru că nu vrem să trimitem ambulanța ACUM, deși le explicăm că sunt toate plecate și că prima care se eliberează va veni… De obicei, cei care înjură mai cu foc sunt cei cu urgențe minore, cu afecțiuni banale. Suntem amenințați și înjurați. Acesta nu este un fenomen marginal, ci a devenit un fenomen de masă.

Desigur, soluția pentru moment este să îți ții nervii în frâu și să dai lămuririle care se cuvin, fără a provoca. Dar soluțiile din partea autorităților ar fi aplicarea de amenzi și educarea maselor prin intermediul media pentru a-și schimba atitudinea. Televiziunile ar putea fi folosite și pentru educarea maselor și nu doar pentru propagandă politică, reclame comerciale și divertisment ieftin.

Problema sistemului de sănătate sunt miniștrii care se tot perindă sau e mai mult decât atât? Pe cine vedeți aducând o schimbare reală și în ce ar consta aceasta?

Așa cum democrația începe cu separarea puterilor în stat, reforma sănătății ar trebui să înceapă cu separarea mediului academic de cel spitalicesc. În prezent, câteva persoane dețin controlul universităților de medicină, cât și a sistemului medical per ansamblu. Este prea multă putere. Iar puterea și corupția merg mână în mână. Orice ministru ar veni, el trebuie să respecte status quo-ul existent. Iar acesta nu place nici pacienților și nici medicilor care pleacă, dar place celor cărora le slujește interesele. Nu de schimbări de decor avem nevoie, ci de o transformare substanțială. Dar cine și-ar asum-o?

Citește și:

Mesajul unui medic de la primiri-urgenţe pentru Viorica Dăncilă: „Serviciul de urgență este bolnav”

De ce în sistemul de Sănătate nu se poate vorbi încă de o luptă adevărată împotriva corupției. INTERVIU cu medicul Bogdan Lăzescu

Medicii onești fac front comun: Nu mai acceptăm să fim numiți șpăgari, lipsiți de calitate umană și „săvârșitori” de malpraxis

Ioniță (PNL): Pentru lipsa de implicare și ipocrizie, ministrul Pintea și șeful CNAS trebuie să plece

Medicii au ajuns victime ale unui sistem sanitar adus în colaps de miniștrii fără viziune. Cazul revoltător al medicului Adela Golea


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.