Merkel îşi asumă crimele comise de nazişti în Grecia. Premieră în relaţiile germano-elene

-


Cancelarul Angela Merkel susţine că Berlinul îşi ”asumă complet responsabilitatea crimelor” comise de nazişti în Grecia, scrie Reuters.

„Ne asumăm complet responsabilitatea crimelor comise de naţional-socialişti în Grecia. Sprijinul Berlinului faţă de Grecia este în beneficiul ambelor ţări”, a declarat Angela Merkel, la Athena unde efectuează o vizită diplomatică.

Prin această declaraţie, Angela Merkel încearcă să detensioneze climatul dintre cele două state, după tensiunile din perioada de vârf a crizei greceşti (2010-2014), Germania fiind asociată, în viziunea grecilor, politicilor de strictă austeritate impuse ţării lor pentru a evita riscul de intrare în incapacitate de plată şi o implozie a zonei euro.

Revendicarea de reparaţii financiare din partea Germaniei, în compensaţie pentru crimele comise în timpul ocupaţiei naziste (1941-1944) şi „împrumutul” forţat contractat în 1942, constituie o veche dezbatere în Grecia, reaprinsă de criza datoriei din ultimii ani.  De asemenea, un raport realizat de experţi greci a evaluat mai demult această sumă la 162 miliarde de euro.

Ulterior, după o scurtă întrevedere cu cancelarul german, preşedintele Greciei Prokopis Pavlopoulos a declarat că Athena are motive legale de a încerca recuperarea în justiţie a sumelor pe care consideră că le datorează Germania.

„Noi, grecii, considerăm că aceste revendicări sunt încă active legal şi pot fi reglementate pe calea justiţiei, în forul european competent”, a adăugat şeful statului elen.

Oficial, pentru Berlin, subiectul reparaţiilor şi despăgubirilor de război a fost reglat definitiv prin tratate internaţionale, dar unii responsabili sunt mai puţini categorici în acest sens, notează AFP.

În 2014, fostul preşedinte german Joachim Gauck a cerut public „iertare în numele Germaniei” familiilor victimelor unui masacru comis de armata germană în timpul celui de-al doilea război mondial în munţii din nordul Greciei.

Joi seara, în cadrul unei întrevederi cu premierul grec Alexis Tsipras, Angela Merkel a lăudat sacrificiile făcute de greci în timpul crizei datoriilor şi curajul de care a dat dovadă guvernul grec în disputa cu Skopje legată de numele Macedonia.

Citeşte şi:

Oficial: Papa Francisc vine în România

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.