Merkel și Macron aruncă un nou măr al discordiei pe masa membrilor UE

-


Wopke Hoekstra, ministrul de finanțe olandez, s-a declarat recent împotriva propunerii franco-germane de a crea un buget comun pentru zona euro. Deși, teoretic, acest pas ar putea fi o măsură pentru integrarea mai profundă a acestei părți a UE, Hoekstra are rezerve în privința a ce anume ar putea rezolva acum o asemenea soluție.

Părerea ministrului olandez este împărtășită de nu mai puțin de alte 12 guverne din zona euro, printre care Olanda, Austria, Finlanda și Italia.

Această stare de fapt pune într-o poziție dificilă atât pe Angela Merkel – care dorește să compenseze problemele pe care le are pe plan intern printr-o politică externă mai dinamică –, cât și pe Emmanuel Macron, tânărul și energicul președinte francez părând acum și prea tânăr pentru viteza Bătrânului Continent (de remarcat că inițiativa reformării UE vine din Franța, Merkel doar sprijinind propunerea lui Macron de a crea bugetul zonei euro).

Revenind la problemele interne ale Angelei Merkel, numeroase voci afirmă că întâlnirea recentă franco-germană de la castelul Meseberg (întâlnire în urma căreia a apărut ,,dizidența’’ ministrului olandez) n-ar fi altceva decât o mutare de PR pentru a mai spăla din imaginea guvernului Merkel, amenințat în aceste zile chiar cu plecarea partenerilor de guvernere ce nu mai pot face față presiunii puse de opinia publică germană față de ,,chestiunea imigranților’’.

Capitalul de imagine obținut de Angela Merkel pe plan intern a fost însă rapid contrabalansat de același scandal al imigranților, de această dată la nivel european. Pentru că la Meseberg s-a semnat între Franța și Germania un document privind migrația ce va fi impus și restului statelor UE, iar potrivit acestui document, imigranții înregistrați în alte state din spațiul Schengen care ajung în Germania vor fi întorși în statele unde le-a fost înregistrată intrarea. Cum, însă, majoritatea imigranţior au fost înregistrați în Italia sau Grecia – cele două porți principale de intrare a imigranților în UE – este evident că guvernele acestor două țări au reacționat imediat.

De altfel, relația de azi între țările UE este cel mai bine exemplificată de discursul vicepremierului Italian Luigi di Maio, la adresa lui Macron: ,,Adevărata lepră și ipocrizie este a celor care împing imigranții la frontieră (franco-italiană) și apoi ne vorbesc despre dreptul sacrosanct la distribuirea echitabilă a imigranților”.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.