Miere de albine autentică / miere de albine falsificată. Cum le deosebim

-


Pentru că mierea de albine este foarte ușor de falsificat, asupra acestui aliment au planat dintotdeauna suspiciuni cu privire la autenticitatea sa. Unele voci susțin că aproape toată mierea de pe piață este falsificată în goana după profit a producătorilor și pentru că nu există legi dure care să-i pedepsească pe cei care apelează la astfel de practici nocive pentru sănătate.

Cel mai simplu mod de falsificare a mierii este cu ajutorul glucozei industriale, obţinută prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi. Pentru falsificarea mierii, se folosește glucoză în formă lichidă, care, spre deosebire de cea solidă, are culoarea şi gustul similar cu cel al mierii. În timp, impactul asupra stării de sănătate poate fi devastator. Mierea care are în compoziție îndulcitori artificiali este la fel de nocivă precum zahărul.

În miere se mai pot adăuga sirop de porumb, gelatină, albuș de ou și metanol, un tip de alcool obţinut din fermentarea sfeclei de zahăr sau a fructelor. Totodată, unii apicultori, în goana după profit, hrănesc direct albinele cu zahăr invertit, glucoză și sirop de porumb.

Dacă mierea pe care o cumperi din supermarketuri nu are gust de miere și este foarte lichidă, este din cauza faptului că producătorii supraîncălzesc mierea pentru a o fluidiza (la peste 50 de grade) şi adaugă îndulcitori artificiali.

Câteva teste la îndemână

Cea mai simplă și sigură metodă pentru a ști dacă consumăm miere autentică este puterea ei de cristalizare. Mierea de rapiță cristalizează după 2-4 zile de la centrifugare. Celelalte tipuri de miere, cu excepția mierii de salcâm, cristalizează între 20 și 45 de zile. Mierea de salcâm, cea mai gustoasă și cu un preț mai piperat decât celelalte sortimente, poate cristaliza după circa 18 luni.

O altă metodă la îndemână este cea prin dizolvarea mierii în apă. Mierea autentică se va dizolva foarte greu, iar odată pusă în apă se va scurge pe fundul paharului.  Mierea falsificată se va dizolva imediat şi nu se va depune.

Dacă mierea este proaspătă, va curge de pe o scobitoare lin și fără întrerupere.

Acele „pături” de miere, când este pusă în borcan sau alte recipiente, sunt un alt indiciu privind autenticitatea mierii.

Dacă atunci când întoarcem un borcan de miere, bula de aer care se formează se deplasează încet, înseamnă că mierea nu are apă sau sirop de zahăr.

Toarnă o lingură de miere pe un un filtru de cafea (din hârtie), iar dacă mierea este absorbită rapid, înseamnă că nu este autentică.

Mierea adevărată este neutră din punct de vedere al acidităţii. Cea falsificată cu zahăr invertit este acidă, iar cea în care a fost adăugat zahăr neinvertit este alcalină. Cu ajutorul unei benzi speciale se poate verifica pH-ul mierii.

Dacă sunteți consumatori de miere și aveți dubii asupra mierii pe care o cumpărați, puteți să o testați la un laborator.

Citește și:

5 alimente cu potențial cancerigen

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.